Forsinkelser i helgen

Det er opp mot to timers forsinkelse i flytrafikken på Østlandet fredag ettermiddag.

Det er opp mot to timers forsinkelse i flytrafikken på Østlandet fredag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Også i helgen blir det trolig forsinkelser i flytrafikken på Østlandet, ifølge Avinor.

DEL

Selskapet har ikke klart å få nok flygeledere på jobb.

På grunn av redusert bemanning ved Avinors kontrollsentral i Røyken vil det kunne oppstå forsinkelser i flytrafikken ved Oslo lufthavn, Gardermoen, Sandefjord lufthavn, Torp og Moss lufthavn, Rygge, opplyste selskapet fredag kveld.

Avinor tror imidlertid det bare dreier seg om mindre forsinkelser, fordi man ved å omdirigere fly som ikke skal lande på noen av flyplassene på Østlandet, reduserer belastningen i luftrommet her.

Avinor har ikke fått flere folk på jobb, men sørget for færre fly i lufta.

- Vi har hatt en veldig god dialog med flyselskapene og fått omdirigert trafikk, blant annet til svensk luftrom. Dermed kan vi bruke vår kapasiteten på å håndtere trafikken til og fra flyplassene å Østlandet, sier pressesjef Sindre Ånonsen til NTB.

Akutt sykdom blant personalet på kontrollsentralen på Røyken førte fredag ettermiddag til at trafikkapasiteten i luftrommet ble redusert, ifølge Avinor. Da den mest intense trafikkperioden var over i 18-19-tiden, kunne Ånonsen imidlertid konstatere at konsekvensene av sykdomsfraværet ikke ble så dramatiske som fryktet.

- Vi var i utgangspunktet to flygeledere og en mellomleder i manko, men hadde likevel tilstrekkelig bemanning slik trafikkbildet var fredag. Så ble en flygeleder akutt syk, noe som satte oss i en ekstremt vanskelige situasjon, sier han til NTB.

Avinor advarte mot forsinkelser på opp mot to timer.

- Det viste seg at man bare fikk relativt små forsinkelser denne ettermiddagen, sier han.

Passasjerer bør møte på flyplassen til vanlig tid og forholde seg til den informasjonen de får fra flyselskap og reiseoperatører, oppfordrer Avinor. Det er så å si umulig å forutsi hvordan eventuelle forsinkelser i løpet av helga vil fordele seg fra avgang til avgang, ifølge Ånonsen.

- Det er et svært sammensatt bilde. Vi kan ikke estimere hvor store forsinkelser det kan bli snakk om. Men noen avganger vil ikke bli berørt i det hele tatt, mens andre bare vil bli litt forsinket, sier han.

Flyselskapene har kritisert Avinor for ikke å gjøre nok for å få løse problemene i flytrafikken, som i bunn og grunn handler om å ha tilstrekkelig med flygeledere på jobb til enhver tid. Den vedvarende situasjon førte til at regjeringen torsdag ga klar beskjed til selskapet om å ordne opp, slik at kvaliteten i flytilbudet blir ikke blir ytterligere svekket. (ANB-NTB)

Artikkeltags