Forsvaret med forsyninger

Dette var ei gang en bru, men nå ligger den under vann omkranset av trær, gjørme og stein.

Dette var ei gang en bru, men nå ligger den under vann omkranset av trær, gjørme og stein. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Forsvaret brakte mandag ettermiddag inn forsyninger til folk som er isolert i Kirkesdalen i Målselv etter flommen i Indre Troms.

DEL

Mandag ble det jobbet intenst for å skaffe seg oversikt over flommens herjinger. Målselvs ordfører Helene Rognli (H) og Terje Olsen, fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, var på befaring i Kirkesdalen.

- Her vi står nå er det et stort krater. Vi kommer ikke videre. Bøndene innenfor her får ikke fraktet ut melken. Men nå kommer Forsvarets beltevogn med forsyninger, sier Olsen til NTB mandag ettermiddag.

Bøndene er hardt rammet av flommen. Jorder er oversvømt og avlinger ødelagt.

- Det ser ikke pent ut her. Jorder er oversvømt, det ligger mye gjørme overalt, og høyballer flyter, sier Rognli.

Ordfører Arne Nystedt (Ap) i Målselvs nabokommune Bardu sier at også der har flommen gjort store skader for bøndene.

- Vi har ikke full oversikt ennå, men det er mange bønder som har fått avlingsskader. Gjørme har lagt seg på jordene, sier Nystedt til NTB.

Også mange veier fikk store skader i flommen. Nystedt sier at de fleste veiene i Bardu nå er kjørbare igjen. Like bra er ikke situasjonen i Målselv, som ble hardest rammet av flommen. Her er fortsatt er mange stengte veier, flere broer er ødelagt, og deler av veien er rast ut flere steder.

- Det er utrolig hvor store skader vannmassene har gjort på kort tid. På vei innover Kirkesdalen er et stykke på 100 meter helt borte. Her er det allerede laget en midlertidig omkjøringsvei, sier Olsen.

Det meldes fortsatt om flomstore elver, men vannstanden er på vei tilbake, melder NVE mandag formiddag.

- Det var heftig mens det sto på, men i dag er vannet på retur. Det er heldigvis oppholdsvær, sier Nystedt.

Det er ikke kommet rapporter om personskader, men i Målselv har flommen gjort skade på flere hus, blant annet i Kirkesdalen. Der ble to personer evakuert med helikopter lørdag kveld.

Ikke varslet

Flommen i Indre Troms kom bardus på alle. Det kom over 60 millimeter nedbør på ett døgn, dobbelt så mye som varslet. Elver som fra før var store på grunn av stor snøsmelting, flommet over. Flommen skal være den verste i området siden 1940-tallet.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forutså heller ikke flommen og hadde derfor ikke sendt ut flomvarsel.

- Bommer meteorologene, bommer vi, sier fungerende avdelingsdirektør Svein Taksdal i NVE til NTB.

NVE skal nå gå gjennom rutinene sine for å se om noe kunne vært gjort bedre.

- Men dette er noe vi gjør ukentlig og etter alle hendelser. Vi prøver å lære av hva som kunne vært gjort bedre. Det gjør vi ikke bare når vi bommer, men alltid. Det er rutine, sier Taksdal.

Han sier at det bare er å konstatere at det ikke er alt vi har kontroll over.

- Vi har et samfunn der det forventes at vi har kontroll på alt, men vær og vind har vi ikke kontroll på ennå. Ekstremhendelser skjer, de vil skje igjen, og det vil skje uten at vi klare å forutse dem. Men jobber nitid med å bli bedre, og det blir bedre. Men vi vil helt sikkert oppleve slike ting igjen, sier Taksdal. (ANB-NTB)

Artikkeltags