Frida var ikke ekstrem

Slik så det ut ved Åmot i Buskerud natt til tirsdag.

Slik så det ut ved Åmot i Buskerud natt til tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Frida skapte flom, evakueringer og ødelagte toglinjer, men nådde ikke grensa for ekstremvær.

DEL

Meteorologisk institutt innrømmer at de meldte regnet for langt sør.

Agder-fylkene slapp unna lettere enn antatt, mens sørlige deler av Buskerud fikk store oversvømmelser. Blant annet sto store deler av Mjøndalen sentrum under vann.

– Foreløpig kan vi si at vi varslet riktig fenomen, men ikke helt riktig sted. Eller sagt på en annen måte, vi traff på intensitet, men ikke på distribusjon. Vi vil imidlertid gå grundig gjennom situasjonen og lage en rapport slik som vi alltid gjør, forsikrer Tor Helge Skaslien, leder for MACROBUTTON Meteorologisk institutts (MET) værvarslingstjeneste MACROBUTTON MACROBUTTON MACROBUTTON på Blindern i Oslo.

Han tror også problemene skyldes at regnet tidligere i sommer har mettet bakken, slik at den ikke er i stand til å absorbere så mye regn på kort tid.

Mest nedbør det siste døgnet kom på Risør brannstasjon (60 millimeter). I Buskerud har MET målt opptil 42,5 millimeter. De skriver imidlertid at en privat værstasjon har målt 130 millimeter regn i Mjøndalen, men sier de ikke kan stå inne for denne målingen.

Det er ikke meldt om alvorlige personskader som følge av ekstremværet. Politiet i Søndre Buskerud opprettet en egen stab som følger utviklingen, opplyser stabssjef Pål Erling Lundbekk og operasjonsleder Tor Stein Hagen.

– Det er forholdsvis store skader på eiendommer og på veisystemene i øvre deler av distriktet, spesielt i Øvre Eiker. Det er også en del utfordringer i Nedre Eiker. Per nå er hovedveiene farbare, men en del mindre veier er stengt, opplyser politiet.

Europavei 134 og riksvei 35 i Buskerud er sperret, mens andre veier også har problemer.

– Politiet anbefaler at det utvises stor forsiktighet på alle store og små veier, da det er fare for undergravde veier og hull, understreker Lundbekk og Hagen.

Flere biler har allerede sklidd uti hull i veiskulderen. Det er også fortsatt rasfare på flere veier.

Rundt 100 personer måtte evakueres rundt om i fylket natt til tirsdag. I Krokstadelva måtte Sven Runar Knutsen dra fra huset sitt, da det sto i fare for å rase ut.

– Vi evakuerte og tok ut tingene vi hadde bruk for og etablerte oss i bobilen. Hadde ikke kommunen gravd, hadde huset gått for lenge siden, sier Knutsen til Aftenposten.

Les også: Politiet advarer bilister

Sørlandsbanen og Randsfjordbanen er også stengt tirsdag grunnet uværet. All trafikk ut fra Kongsberg er stengt. Det påvirker togavganger regionalt og til Stavanger og Kristiansand. Bergensbanen kjører en omvei på Gjøvikbanen, opplyser NSB.

– Togene på Bergensbanen og Sørlandsbanen kjører omveier, og det er alternativ transport for de stengte stasjonene. Det vil derfor oppstå en del forsinkelser, sier pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB.

På Bergensbanen har jorden falt ut under 20-25 meter skinnegang, og på Sørlandsbanen har det gått flere ras. Å utbedre skadene vil ta flere dager.

Nesten halve Mjøndalen sentrum sto en tid under vann, og politiet evakuerte flere gater der det kom jordras. Flere ble også evakuert med båt. Kommunen etablerte et krisesenter på rådhuset.

Det ble opprettet krisesentre også på rådhusene i Nedre og Øvre Eiker i løpet av natten. Et Sea King redningshelikopter sto i beredskap for å hjelpe til med evakuering. (ANB-NTB)

Artikkeltags