– Frp står alene

Høyres Jan Tore Sanner.

Høyres Jan Tore Sanner. Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fremskrittspartiet kan ikke regne med hjelp hos Høyre for å gjennomføre «kulturrevolusjonen» sin.

DEL

– Når det gjelder kulturpolitikk, står Fremskrittspartiet helt alene på Stortinget med sine synspunkter. Med mindre partiet får rent flertall i neste valg, kommer de ikke til å få gjennomført den «kulturrevolusjonen» Ulf Erik Knudsen beskriver, sier Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, til Dagsavisen.

Frps kulturpolitiske talsmann Knudsen vil blant annet avskaffe det han kaller «elitekultur», ta fra Kulturrådet makt, stramme inn budsjettene til teatrene, Operaen og Nasjonalmuseet, og kutte støtten til innvandrerkulturene til null. I stedet vil han satse på «frivillighets-Norge og folkekulturen», som idrett, country og danseband.

Ingen støtte

Ifølge Jan Tore Sanner vil ikke Fremskrittspartiet få støtte fra Høyre på noen av disse punktene:

– For Høyre, som er et konservativt parti, er det viktig å ta vare på den norske kulturarven, samtidig som vi vil støtte opp om nye og eksperimentelle kulturuttrykk. Fremskrittspartiet har misforstått om de tror at det bare går an å plukke ut og støtte bare en side av kulturen. I Høyre ønsker vi mangfold, helt i motsetning til det Knudsen her skisserer, sier Sanner.

Norsk blandingskultur

Han ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt Kulturrådet har for mye makt, slik Knudsen påstår, men mener det blir «fullstendig feil» å kutte spesielt i støtten til innvandrerkulturer:

– Det fins ingen ren norsk kultur, den er en konsekvens av en europeisk smeltedigel, med aner fra mange kulturer. Skal norsk kultur utvikle seg videre, er det naturlig å være åpen for påvirkning fra andre land. Derfor støtter Høyre selvsagt opp under innvandrernes kulturelle uttrykk, sier Sanner.

Enig om presse

Kun når det gjelder Frps angrep på pressestøtten, er Høyre enige. Forrige uke uttalte Høyres medlem i kulturkomiteen, Olemic Thommesen, at det ikke vil være noe problem for ytringsfriheten om noen aviser faller fra uten pressestøtte, og at det er «uheldig at pressen står i et avhengighetsforhold til staten». (ANB)

Artikkeltags