Hadde bombe i kjelleren i 68 år

BOMBA: Denne bomba lå utenfor huset til Ellen Sandbekken etter de alliertes bombetokt i 1944. Nå har hun gitt den bort til Kjeller Flyhistoriske Forening. Jonn Bekkevold i foreningen mener bomben føyer seg fint inn i utstillingen som tar for seg flyplassens lange og spennende historie.

BOMBA: Denne bomba lå utenfor huset til Ellen Sandbekken etter de alliertes bombetokt i 1944. Nå har hun gitt den bort til Kjeller Flyhistoriske Forening. Jonn Bekkevold i foreningen mener bomben føyer seg fint inn i utstillingen som tar for seg flyplassens lange og spennende historie. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bomba skulle treffe den naziokkuperte flyplassen, men landet isteden utenfor hos familien Sandbekken. Etter 68 år når den endelig målet.

DEL

[Romerikes Blad] Kjeller, April 1944: Flyalarmen går. Familien Sandbekken søker som vanlig tilflukt i kjelleren.

Når det hele er over er alle vinduene knust og veggene er pepret med bombesplinter.

Nesten en hel bombe

Ute står deler av en bombe som spikret til bakken. Bomba blir lagt i kjelleren i huset lags Kirkeveien som et minne, og dukker ikke opp igjen før 68 år senere, når flyplassen fyller 100 år.

– Jeg kom til å nevne hva jeg hadde hjemme til en av disse mennene i Kjeller Flyhistoriske Forening. De ble interesserte med en gang, forklarer Ellen, som var bare to år under bombeangrepet.

Etter å ha rådført seg med sine barn om å få gi bort familieklenodiet, har hun nå overlevert både bomben og splinter til utstillingen i forbindelse med Kjeller flyplass’ 100-årsjubileum.

Fram til 21. september, dagen det er 100 år siden det første flyet tok av fra Kjeller, står utstillingen oppe i den store lagerbygningen mellom småflyhavna og Forsvaret.

Jonn Bekkevold i KFF er henrykt over Sandbekkens gave.

En dokumentasjon

– Dette er en originalsak, direkte knyttet til Kjellers historie. Kjeller ble som kjent bombet tre ganger, og dette er med å dokumentere hendelsene, sier han.

Etter at tyskerne hadde bombet flyplassen under invasjonen 9. april 1940, brukte okkupantene Kjeller som vedlikeholdsbase for tyske fly og motorer. Dette førte til de alliertes bombing av flyplassen.

Utstillingen satt sammen av de frivillige i KFF viser flyplassens 100-årige historie. Etter å ha holdt stengt gjennom sommeren kan den nå oppleves hver lørdag og søndag.

Artikkeltags