Hedret Sønsteby

Gunnar Sønsteby døde 94 år gammel.

Gunnar Sønsteby døde 94 år gammel. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

«I ærbødig takk for ditt lange liv i demokratiets tjeneste», skrev statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i kondolanseprotokollen for Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

DEL

- Det er en takk som jeg er sikker på at jeg formidlet på vegne av hele det norske folk, sa Stoltenberg etter at han hadde skrevet i protokollen.

Samtidig som regnet silte ned i Oslo fredag, ble kondolanseprotokollen for Sønsteby, en av Norges største krigshelter, lagt ut på Forsvarsmuseet. Bak protokollen var det satt opp et bilde av Sønsteby, og gardister fra Garden holdt vakt om protokollen.

- Det er en takknemlighet både for det Gunnar Sønsteby gjorde under krigen, men også etterpå, sa Stoltenberg.

- Forble ung

Statsminister Jens Stoltenberg var først ute til å skrive en takk i protokollen. Deretter skrev forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) noen ord, mens forsvarssjef Harald Sunde tok seg god til å skrive en siste hilsen til Sønsteby.

- Det er sorgfylt at Gunnar Sønsteby er gått bort, men først og fremst tenker jeg med glede på det flotte livet han levde og alt han ga oss, både under annen verdenskrig, men også hvert eneste år etter det, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til NTB etter at han har skrevet i protokollen.

Barth Eide kjente Sønsteby personlig.

- Jeg opplevde ham som en mann som aldri ble gammel, han levde i svært mange år, men han forble ung i sinn. Han var alltid opptatt av det dagsaktuelle, alltid opptatt av å se hvordan de verdiene som han trodde på, som jeg deler med ham, skulle inspirere i nåtidig i politikk. Det var veldig viktig for meg å skrive i protokollen, både personlig, fordi jeg kjente ham og var personlig inspirert av Sønsteby, men også institusjonelt fordi det er viktig at forsvarsministeren og forsvarssjefen og selvfølgelig også statsministeren skriver der, sier Barth Eide.

Takket for klokskap

Forsvarssjef Harald Sunde skrev en lang hilsen til Norges krigshelt.

- Ja, jeg takket for det vennskapet Gunnar delte med meg, og jeg takket for den klokskap og de gode råd han har gitt meg som forsvarssjef. Og så takket jeg for hans utrettelige innsats for oss alle i betydning av demokrati og alt han har gjort for oss, sier forsvarssjef Sunde til NTB.

Kondolanseprotokollen blir liggende på Forsvarsmuseet og er åpen for alle som vil gi en siste hilsen til Gunnar Sønsteby.

Blomster

Også på Solli plass i Oslo, der det står en statue av Gunnar Sønsteby, viste befolkningen sin takknemlighet til «Kjakan». Foran statuen ble det torsdag og fredag lagt ned flere blomsterbuketter.

Også USAs ambassadør i Norge, Barry B. White, hedret fredag helten fra annen verdenskrig

- Vi i USA er privilegerte som fikk bli kjent med Gunnar Sønsteby, sier den amerikanske ambassadøren. Sønsteby studerte ved Harvard Business School og har vært i USA flere ganger.

Gunnar Sønsteby, den kanskje mest kjente av alle norske krigshelter, gikk bort torsdag. (ANB-NTB)

Artikkeltags