Hevder hval-stemmer blir kjøpt

Artikkelen er over 13 år gammel

Norge, Japan og Island står i spissen for nok et forsøk på å få åpnet for kommersiell hvalfangst på møtet i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC i Sorrento i Italia. Dyrevernere hevder det pågår et storstilt kjøp av stemmer for å få opphevet hvalfangstforbudet.

DEL

– Hvis det blir flertall for hvalfangst ved dette møtet, er dette kjøpt og ikke vunnet, sier Ann-Carin Torrissen, styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge og for tiden observatør ved møtet i Sorrento.

Det var i 1986 at IWC la ned forbud mot kommersiell hvalfangst. Flere hundre delegater fra 57 medlemsland, samt fra en rekke dyrevernorganisasjoner møtes nå for å diskutere hvalfangstens framtid.

– Massiv motstand

Japan har allerede antydet at landet kan komme til å trekke seg fra hvalfangstkommisjonen dersom den ikke åpner for hvalfangst igjen. Nylig kom den danske IWC-formannen Henrik Fischer med et kompromissforslag.

Det går ut på at all fangst skal foregå i farvann som er underlagt nasjonal kontroll. Det skal være inspektører på alle båter og DNA-registre og markedsundersøkelser skal sikre at det ikke handles med ulovlig hvalkjøtt.

Dyrevernerne er imidlertid svært kritiske til forsøket på å få i gang hvalfangsten igjen.

– Faktum er at hvis stemmekjøpingen tok slutt nå, ville man hatt en massiv anti-hvalfangstoppslutning i IWC. Japan klarer ikke å rekruttere land kun basert på sine argumenter, så derfor satser Japan på sin valuta. Hvis Japan lykkes, vil dette møtet for første gang markere hvordan et land alene klarer å snu internasjonale konvensjoner, sier Torrissen.

– Gisler

Hun hevder at Japan helt åpent har henvendt seg til utviklingsland i det hun kaller et globalt stemmesankingsprogram. Land i Afrika, Karibia og Sydhavet skal ha fått løfter om bistands- og fiskerihjelp dersom de stemmer for det japanske forslaget, hevder hun.

– Japan bruker bistandshjelp til å holde IWC-land som gisler. Dette må stoppe øyeblikkelig, sier Torrissen.

Det kreves imidlertid tre firedelers flertall i IWC for å få opphevet forbudet mot kommersiell hvalfangst. Det tror Høye Nord Alliansen blir vanskelig.

Artikkeltags