Holocaust markert i Oslo

Krigsveteranen «Kjakan» Sønsteby var på plass på Holocaust-markeringen.

Krigsveteranen «Kjakan» Sønsteby var på plass på Holocaust-markeringen. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Den internasjonale Holocaustdagen ble tirsdag markert ved minnesmerket over deporterte norske jøder på Akershuskaia i Oslo.

DEL

Til stede under markeringen var representanter for det offisielle Norge, krigsveteranen «Kjakan» Sønsteby, medlemmer av Det Mosaiske Trossamfund og fremfor alt den siste gjenlevende av de norske jødene som ble transportert med fangeskipet Donau fra Norge til Tyskland.

Senere gikk ferden for Samuel Steinmann (85) og de øvrige 531 jødene som ble deportert, videre til Auschwitz i Polen.

Under arrangementet holdt Steinmann appell der han advarte mot at antisemittismen igjen skal blomstre opp i Norge og verden for øvrig.

Den internasjonale Holocaustdagen ble innstiftet gjennom vedtak i FNs sikkerhetsråd i 2005. Den 27. januar 1945 ble Auschwitz befridd av Den røde Armé. Synet som møtte de sovjetiske soldatene gjorde et voldsomt inntrykk selv på hardbarkede militære som hadde deltatt i groteske krigshandlinger på østfronten igjennom flere år.

Da FN innstiftet minnedagen, vedtok Sikkerhetsrådet samtidig en resolusjon som oppfordrer alle verdens land til å markere minnet om Holocaust og i tillegg inkludere historien om jødeutryddelsene i de nasjonale opplæringsprogrammene. (ANB-NTB)

Artikkeltags