Ikke skyld i drapet på Siri Skare

Oberstløytnant Siri Skare ble drept under opptøyer i Mazar-E-Sharif, Afghanistan, 1 april 2011.

Oberstløytnant Siri Skare ble drept under opptøyer i Mazar-E-Sharif, Afghanistan, 1 april 2011. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

UD sier USA ikke dirigerte demonstrantene til FN-kontoret hvor sju FN-ansatte ble drept i fjor.

DEL

Siri Skare og seks andre FN-ansatte ble drept da demonstranter stormet FN-kontoret i Mazar-i-Sharif. .NRKs Brennpunkt mente tirsdag å kunne bevise at det var amerikanerne som styrte demonstrantene mot FN-kontoret i stedet for mot det amerikanske konsulatet, som var demonstrantenes opprinnelige mål.

– Vi har fått dokumentene programmet er basert på, fra svensk UD, og det fins ikke grunnlag for påstanden om at amerikanerne bevisst har bedt demonstrantene gå til FN-kontoret, sier statssekretær Gry Larsen til NTB.

Orienterer Stortinget

Hun sier at det likevel har vært naturlig å følge opp saken med USA, og at hun derfor har snakket med USAs ambassadør Barry White for å be USA om å dele den informasjonen de måtte ha.

Hun sier også at utenriksminister Jonas Gahr Støre ved første anledning vil orientere Stortinget om saken.

NTB har forelagt statssekretærens uttalelser for ansvarlig redaktør Odd Isungseth i Brennpunkt. Han sier programmet aldri fremstilte det slik at amerikanerne ledet demonstrasjonen mot FN-kontoret.

– Det vi påviste, var at amerikanske agenter sørget for å lede demonstrasjonen bort fra USAs konsulat. Den ble kort og godt styrt i en annen retning, noe som førte til fatale konsekvenser blant annet for norske Siri Skare, sier Isungseth.

Han kan derfor si seg enig med statssekretæren i at amerikanerne ikke bevisst har styrt demonstrantene mot FN, men omdirigeringen førte til et slikt utfall.

Stormet FN-kontoret

Det var i april 2011 at rasende afghanske demonstranter stormet FNs kontor i Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan og drepte Skare, svenske Joakim Dungel og fem andre FN-medarbeidere. Demonstrantene ville hevne at en amerikansk pastor hadde brent koranen.

Utenriksdepartementet fikk dokumentene fra det svenske utenriksdepartementet tidligere denne uka. (ANB-NTB)

Artikkeltags