Ingen 22/7-markering på Ila

Det blir ingen markering av 22. juli på Ila, hvor Anders Behring Breivik sitter.

Det blir ingen markering av 22. juli på Ila, hvor Anders Behring Breivik sitter. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det norske samfunnet markerer 22. juli som en sorgens dag.

DEL

Men på Ila fengsel, der massemorderen Anders Behring Breivik sitter, blir det en helt vanlig søndag.

Om en uke er det et år siden Breivik sjokkerte Norge med sine terrorhandlinger. Etter en lang rettssak der den terrortiltalte har hatt daglig besøk av advokater, psykiatere og politiet, har fengselshverdagen overtatt.

– Breivik sitter på avdeling for særlig høy sikkerhet, og har ingen kontakt med andre fanger, sier fengselsdirektør ved Ila fengsel, Knut Bjarkeid, til NTB.

Advokat Geir Lippestad er nå ute i pappaperm. Han sier at Breivik har sett fram til rolige dager på cella.

– Han syntes det var slitsomt og krevende å gjennomgå rettssaken, og han så fram til at den var over og han kunne ha noen rolige dager på cella, sier Lippestad til NTB.

Til tross for at interessen fra sakens parter nå er mindre, har Breivik kontakt med en del mennesker.

– Det er det som er så flott i norsk fengselsvesen. Der har de klare målsettinger om at de som skal sitte inne skal behandles menneskelig og ha noe meningsfylt å drive med uansett hva de har gjort. Breivik har det nok bedre enn mange andre som sitter i full isolasjon, som i praksis nesten er det han gjør, sier Lippestad.

Fengselsdirektør Bjarkeid forteller at Breivik har tre rom: et rom der han sover, et arbeidsrom med PC og et trimrom med treningsapparater.

– Han trener og jobber på PC-en. Han får også en tur til luftegården hver dag, men av hensyn til privatlivet ønsker jeg ikke å mer detaljert inn på hva han gjør, sier Bjarkeid.

– Men han er i kontakt med personell som har arbeidsoppgaver i forhold til ham, sier han.

Religiøse vil endre ham

Breivik mottar mange brev hver dag. Lippestad forteller at advokatkontoret hans mottar 20-30 brev til Breivik i uka.

– Det er helt klart en del meningsfeller, men det er også brev fra religiøse som vil få ham til å velge en annen vei, sier han.

Mange av brevene er også anonyme og skrevet at personer som støtter Breiviks handlinger.

– Det er veldig mange meningsfeller. Senest for noen dager siden åpnet jeg et brev som helt åpenbart var et støttebrev fra en norsk person. Breivik bruker mye tid på å svare på posten han får, sier han.

Både brevene og Breiviks svar blir lest av fengselsledelsen.

– En vanlig dag

Terroristen har tilgang på en PC. Han har tidligere uttalt at han ønsker å skrive bøker, og at han også vurderer å studere statsvitenskap mens han er i fengselet.

Årsdagen for terrorangrepet nærmer seg. Utenfor fengselsveggene vil dette bli markert på mange måter, men 22. juli vil være en helt vanlig søndag på Ila fengsel.

– For oss blir 22. juli en helt vanlig dag, sier Bjarkeid.

Dommen i saken mot Anders Behring Breivik skal falle 24. august, og det er knyttet stor spenning til om han blir dømt tilregnelig eller utilregnelig. En eventuell ankesak vil starte i januar 2013. (ANB-NTB)

Artikkeltags