Ingen mild langhelg

Langhelga blir ingen skjønn og mild mai-helg.

Langhelga blir ingen skjønn og mild mai-helg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Meteorologene har få fagre løfter å komme med til dem som har tatt seg en inneklemt fridag og gjort langhelg av høytiden.

DEL

Men til uken ser det noe lysere ut, i hvert fall i sør.

I Nord-Norge blir lørdagen preget av et lavtrykk sør for Svalbard, som gir vestlig kuling i store deler nord for Helgeland.

– Det blir også en del nedbør. Den kommer som regn langs kysten, men inn i landet - og særlig litt oppe høyden - kan det nok komme snø, sier statsmeteorolog Pål Evensen til NTB.

Så vidt over null

Han sier den luften som kommer inn fra sjøen er ganske kjølig og at det ikke er snakk om noen sommerforhold i nord.

– Det blir trolig 3 til 5 grader nede ved kysten, og når jeg antyder at det kan komme noe hvitt fra oven lenger inne i landet, så er vi i hvert fall ikke noe særlig over nullen, legger Evensen til.

Også lenger sør kan det bli kuling på kysten, nærmere bestemt på Vestlandet, men ellers vil det være relativt lite vind, forklarer meteorologen. Men i motsetning til Nord-Norge, ser både Vestlandet og Trøndelag ut til å gå klar av nedbøren. Østlandet kan derimot vente seg noen byger, og dette vil fortsette søndag og mandag.

Kjølig pålandsvær i nord

Søndagen blir bedre enn lørdagen i Nord-Norge, med avtagende vind og mindre nedbør. Men sent på dagen skyer det til igjen når bygeværet sørpå trekker nordover.

Pålandsvær og perioder med nedbør er prognosen også utover i neste uke for den nordlige halvdelen av landet. Og med vind fra havet, uteblir den milde maivarmen.

– Dette er kjølige luftmasser, som vil gi temperaturer på 5 til 10 grader utover i uken, sier Evensen men legger til at Øst-Finnmark, som ligger i le for vestavinden kan bli noe mildere.

– Kan se 20-tallet

I sør ser det derimot ut lysere ut.

– Det kan se ut som vi får et høytrykk i Norskehavet sør for Island. Dette gir relativt rolige vindforhold og muligheter for en god del pent vær.

Og når trykket stiger og vinden løyer, stiger også temperaturene.

– Da snakker vi om rundt 15 grader, kanskje opp mot 20-tallet, hvis vi er heldige, sier Evensen om høydepunktet i et ellers nokså bedrøvelig maivarsel. (ANB-NTB)

Artikkeltags