– Ingen som nølte

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt Sissel Hammer.

Politimester i Nordre Buskerud politidistrikt Sissel Hammer. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Politimesterne i Oslo og Nordre Buskerud holder fast på at deres mannskaper handlet så riktig det var mulig i kampens hete 22. juli.

DEL

Om få dager feller kommisjonen sin dom over innsatsen.

Lista er lang over kritikk mot politiets innsats i de skjebnesvangre timene og minuttene 22. juli. Politimester Anstein Gjengedal i Oslo har overfor kommisjonen måttet svare for sikringen av Oslo etter bomben, at Breivik ikke ble stoppet på vei til Tyrifjorden og beredskapstroppens omstendelige ferd over til Utøya.

Hans kollega Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt hadde første patrulje på plass ved Utøya, men de fant ikke båtene 300 meter unna og kunne ikke ta seg over i tråd med skyting pågår-instruksen.

– Det var ingen som nølte, ingen som trakk seg unna. Ved slike aksjoner er det alltid plusser og minuser. Mannskapene måtte på en time og ti minutter gjøre de vurderingene som det nå er brukt ett år på å gjennomgå. Og når så mange blir drept og skadet, er vår innsats på ingen måte noen suksess. Men likevel må jeg få si at våre folk gjorde maksimalt av hva de kunne, sier Hammer til NTB.

Hun understreker at hun vil stå last og brast med sine tjenestemenn når rapporten kommer mandag.

Det gjør også Gjengedal, som fastholder at han anser politiets innsats i Oslo, spesielt redningsarbeidet i regjeringskvartalet, som «fenomenal». Han sier det er uaktuelt å plassere ansvar nedover i organisasjonen dersom politiet får flengende kritikk.

– Det er en person som var ansvarlig for politiet i Oslo den dagen, og det er meg, sier han til NTB.

Gjengedal går uansett av med pensjon 31. august. Det gjør ikke Hammer, som er en av få justistopper involvert i 22. juli-saken som fortsatt sitter ved roret. Politidirektør Øystein Mæland fikk terrorangrepene i fanget to måneder etter han tiltrådte. VG skriver fredag at hans forgjenger, Ingelin Killengreen, er blant dem kommisjonen går lengst i å kritisere.

Sissel Hammer vil ikke kommentere hvorvidt kritikk mot Nordre Buskerud politidistrikt i ytterste fall kan få konsekvenser for hennes stilling.

Både Mæland, Gjengedal og Hammer har beklaget at Anders Behring Breivik ikke ble pågrepet tidligere. Men noen av de etterlatte og andre som har kommentert saken, mente innrømmelsene ikke gikk langt nok.

Hammer sier hun vanskelig ser at politiet kunne vært mer ydmyke i egenevalueringene sine. Hun viser til de mange feilvurderingene og læringspunktene de påpekte selv, og at de allerede har gjort noe med kritiske mangler som nødlinjekapasitet og minimumsbemanning på operasjonssentralen. De har utbedret det interne varslingssystemet og skaffet politibåter.

Politimesteren er opptatt av at de etterlatte skal få svarene de venter på.

– Jeg håper at det at kommisjonen setter vårt arbeid inn i en større sammenheng, også vil gi dem flere svar. Men når det er sagt, er det så utrolig mange som har vært involvert i denne saken på et vis. Så jeg blir ikke forbauset hvis det kommer noen og slår meg på skuldra om 20 år og forteller noe jeg ikke har hørt før, sier hun til NTB.

Et av hovedpunktene i kritikken mot innsatsen i Oslo, er manglende sikring av viktige bygg som Stortinget og statsministerboligen etter bomben. Anstein Gjengedal står på at de prioriterte riktig.

– Det viktigste var livredding og redningsarbeid i regjeringskvartalet. Det tar for eksempel store ressurser å evakuere alle etasjer i et så stort område. Dessuten sjekket vi ut alle tips om andre mistenkelige situasjoner i Oslo, sier politimesteren.

Totalt fikk politiet omtrent samtidig ni meldinger om bomber i Oslo. (ANB-NTB)

Artikkeltags