Ingen unnskyldning

Funn av en mistenkelig gjenstand under en bil ved den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48 i Oslo tirsdag, førte til full bombealarm og evakuering.

Funn av en mistenkelig gjenstand under en bil ved den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate 48 i Oslo tirsdag, førte til full bombealarm og evakuering. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den norske regjeringen forventer verken en unnskyldning eller kompensasjon fra USAs ambassadør etter den falske bombealarmen tirsdag.

DEL

– Det viktigste er at øvingsbomben ble oppdaget, at varslingssystemer og rutiner fungerte og at politiet og beredskapsetatene håndterte dette så godt som de gjorde, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap) i Justisdepartementet til NTB.

Tirsdag ettermiddag ringte USAs ambassadør Barry White til stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt og beklaget hendelsen tidligere samme dag. Da utløste en gjenstand i en bil på vei inn på ambassadeområdet full bombealarm i Oslo sentrum. Det viste seg å være en øvingsbombe som ambassaden hadde glemt på fjerne etter en intern øvelse.

Ambassaden jobbet tirsdag kveld med en uttalelse i form av en pressemelding, men regjeringen kommer verken til å be om en offisiell beklagelse eller økonomisk kompensasjon.

– Jeg vil nok legge til grunn en mer romslig holdning overfor en av våre nærmeste allierte, sier Thorshaug

Krever erstatning

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) uttalte til flere medier tirsdag at han forventer at den amerikanske ambassaden ber om unnskyldning og tilbyr kompensasjon for de kostnadene politiaksjonen og evakueringen medførte.

– Hvis slurv ved USAs ambassade er årsak til dagens drama i Oslo, må det forventes en unnskyldning og tilbud om en viss økonomisk kompensasjon, sier byrådsleder Røsland til Aftenposten.

Under politiets aksjon deltok også Garden, og et politihelikopter sirklet over området ved ambassaden. Store områder ble avsperret, og flere måtte evakueres fra sine arbeidsplasser og hjem. Bygninger i en 500 meter vid radius fra ambassaden ble helt eller delvis evakuert, og området rundt, blant annet Slottsparken, ble sperret av.

Aksjonen skapte også problemer for kollektivtrafikken, som ble delvis omdirigert. Nationaltheatret stasjon ble stengt for T-banetrafikk.

To timer senere kunne politiet avblåse terroralarmen og opplyse at det hele dreide seg om en øvingsbombe som ambassaden selv hadde glemt igjen i bilen.

Regjeringen oppdatert

Justisminister Grete Faremo (Ap) var en av ministerne som ble holdt løpende orientert om situasjonen rundt den mulige bomben i Oslo tirsdag. Også statsminister Jens Stoltenberg og annet nøkkelpersonell ved Statsministerens kontor fulgte saken fortløpende.

Justisdepartementets situasjonssenter, som ble etablert etter terrorangrepene 22. juli i fjor, fulgte også saken. Men det var lite eller ingenting som var sammenlignbart med terrorangrepene i fjor. Verken åstedet, forløpet eller selve situasjonen har likheter, mener stabssjef Johan Fredriksen i politiet.

– Her hadde vi en mistenkelig gjenstand å forholde oss til, og det var ikke snakk om skadefølge. Vi befinner oss midt i Oslo sentrum, hvor nødetatene befinner seg, og nærheten til Slottet gjør at Garden fikk en sentral rolle. Det er rett og slett en mye enklere setting, sier han.

Hovedinntrykket etter politiet foreløpige egenevaluering er at tiltakene og ressursene som ble satt inn, var riktig dimensjonert, at samarbeid og kommunikasjon med andre etater fungerte bra og at planverket som ble fulgt, fungerte. (ANB-NTB)

Artikkeltags