Jakter på nordnorske uttrykk

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Gorrhysa, hestpeis eller joddfettargnaidda kan snart få status som Nord-Norges flotteste uttrykk.

DEL

Nordlendingene er i gang med å granske landsdelen på jakt etter tidenes flotteste nordnorske uttrykk. Avisa Nordland har fått massiv respons fra leserne etter at avisa startet jakten for en uke siden, etter en idé av sjefsredaktør Tone Jensen.

– Vi hadde aldri trodd responsen skulle bli så stor. Jeg ser ikke bort fra at det blir bok, sier Tone Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Må ikke glemme

Leserne har bidratt med sine forslag på SMS og e-post. Nå har juryen også åpnet for brevskrivning. For tusenvis av eldre sitter på språkskatter som fortjener å komme fram i lyset.

– Vi vet at språket opptar folk, og det er en veldig sterk del av vår identitet som nordlendinger. Det er viktig å sørge for at språklige perler ikke forsvinner, slår sjefsredaktøren fast. Den endelige kåringen skjer om en ukes tid.

Vær og hverdag

Mange forbinder nordlendinger med et saftig og billedrikt språk, der ingen er redd for å bruke metaforer eller dramatikk i beskrivelsene. Og ikke minst er nordlendingenes språkbruk forbundet med bannskap og karakteristikk av de nedre deler på kroppen. Men de innsendte forslagene kretser ikke så mye rundt kjønnsorganer og bannskap som man kanskje skulle tro. Været og hverdagsuttrykk er derimot populært.

– Og så er det jo selvfølgelig en del beskrivelser av uvenner og dårlige naboer, forteller Tone Jensen.

– Kan konkurransen nøre opp om tradisjonelle myter og stereotypier rundt nordlendingen?

– Jeg er ikke så veldig redd for det. Vi kommer oss ikke unna at vi har mange ord andre ikke har.

Språk i endring

Ungdommen står for en god del av de innsendte forslagene, som det beskrivende «Det e smekkings på byen». For de over 20: Det betyr at utelivet blomstrer.

– Språket endrer seg med tiden. Tidligere var vi en landsdel preget av fiske og landbruk. I dag har vi ikke like mye bruk for forskjellige navn på fiskeredskaper, mener Jensen.

Artikkeltags