Jens hedret veteraner

Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg var til stede under markeringen av veterandagen tirsdag.

Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg var til stede under markeringen av veterandagen tirsdag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Statsminister Jens Stoltenberg hedret både krigsveteraner og de som sliter med senskader etter militære operasjoner, i sin 8. mai-tale i Oslo tirsdag.

DEL

8. mai er i tillegg til frigjøringsdagen, også gjort til en årlig merkedag for å hedre veteranene og deres innsats for Norge. På Akershus festning i Oslo startet dagen med kransenedleggelse på nasjonalmonumentet, der både kongen, forsvarssjefen og statsministeren var til stede.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt talte før kransenedleggelsen, der han hedret norske soldaters innsats gjennom tidene.

– Våre eldste veteraner tjenestegjorde under andre verdenskrig. Våre yngste veteraner hindret i fjor et varslet folkemord. Vi minnes i dag alle som har falt i tjeneste for Norge, i operasjoner i utlandet eller i øvelse her hjemme. De har gitt det mest dyrebare av alt. Sine egne liv, sa Stoltenberg.

Gunnar Sønsteby var et viktig innslag i statsministerens tale. Krigshelten Sønsteby ble nylig, som første nordmann, tildelt Forsvarets hederskors. Krigskorset med tre sverd har han båret siden 1946.

Forsvarssjef Harald Sunde mener det er viktig at veteranene har blitt innlemmet i markeringen av frigjøringsdagen.

– Det dreier seg om anerkjennelse av den innsatsen de har gjort. Ved siden av det er veteranene en ressurs for samfunnet. De har vært ute, de har mestret store utfordringer, og de har erfaring som kommer hele samfunnet til gode, sa Sunde.

I fjor var kong Harald utelatt fra 8. mai-markeringen og utdeling av krigskorset, noe som skapte en del diskusjon. I år har kongen fått en mer sentral rolle.

– Det er ikke helt åpenbart at det vil være slik hvert år, sa Stoltenberg på spørsmål om rollefordelingen mellom regjering og konge.

– Det er fordi det ikke har vært noen tradisjon for hvordan vi har organisert 8. mai, sa statsministeren som sa at de er opptatt av å få en større og tydeligere markering av veteranene framover, og at det fra år til år vil bli vurdert hvordan kongen best deltar.

– Det vil ikke minst være avgjørende hva kongen selv ønsker, sier Stoltenberg.

Forsvarssjef Harald Sunde sier han synes det er viktig at alle statens institusjoner er med.

– Jeg vil ikke forplikte kongen i hans program, men vi setter stor pris på at kongen er til stede.

I talen før kransenedleggelsen trakk Stoltenberg også fram alle som sliter med senskader etter krigsinnsats.

– Vi tenker på dere som natt etter natt blir hjemsøkt av vonde opplevelser. Dere fortjener å bli tatt vare på når oppdraget er utført. Vi som satt trygt hjemme skal ta det ansvaret, sa statsministeren.

Mot slutten av talen sa statsministeren at soldater og veteraner skal få den anerkjennelsen og respekten de fortjener.

– Soldat er en hedersbetegnelse. Veteran er en hedersbetegnelse. Dere skaper en tryggere framtid for våre barn. Det takker vi dere for i dag, sa Stoltenberg. (ANB-NTB)

Artikkeltags