Kaldeste år siden 2000

En lite temperaturfall på verdensbasis så langt i år er neppe et signal om at den globale oppvarmingen har snudd.

En lite temperaturfall på verdensbasis så langt i år er neppe et signal om at den globale oppvarmingen har snudd. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

I første halvår har temperaturene verden over sunket noe. 2008 ligger likevel an til å bli ett av de ti varmeste årene siden 1850.

DEL

Den globale temperaturen for første halvdel av 2008 har vært kaldere enn noe annet år siden 2000.

Forskerne er likevel temmelig sikre på at dette ikke betyr at den globale oppvarmingen har snudd, skriver nettstedet Forskning.no.

Mens temperaturen i 1999 lå 0,89 grader over normalen i første halvår, er årets globale temperatur på 0,44 grader over normalen. Normalen er gjennomsnittet for 1961-1990.

Det viser tall fra Climate Research Unit ved University of East Anglia i Storbritannia.

Faktafeil

Likevel ser det ut til at 2008 kan bli ett av de 10 varmeste årene siden 1850, og meteorologene mener temperaturen vil stige igjen siden La Nia har roet seg.

– Det har ikke vært noen global nedkjøling det siste tiåret, slik enkelte hevder, sier Hygen.

– Det er faktafeil. Det har blitt varmere. Når det dreier seg om langtidstrenden, er det ingenting som tyder på at vi skal få en avkjøling, men vi må forvente store variasjoner fra år til år, sier han videre.

Den norske klimaforskeren skjønner at det kan være forvirrende.

– Her har vi både store naturlige variasjoner på flere tidsskalaer som ligger oppå hverandre, pluss det menneskelige bidraget. Det gjelder å skille mellom hva de naturlige variasjonene gir, og hva som er det eventuelle menneskelige bidraget.

Varmere i Norge

Selv om den globale temperaturen har sunket litt i første halvdel av 2008, er trenden for Norge en annen.

Tall fra Meteorologisk institutt viser at det har vært varmt her hjemme så langt i år, med en temperatur på 1,84 grader over normalen.

Dermed var første halvår i 2008 det nest varmeste de siste ti årene, bare slått av 2002, da temperaturen var 2,29 grader over normalen.

– Vet dere hvorfor det har vært varmt her hjemme i år, når den globale temperaturen har sunket?

– Det er normalt at mindre regioner oppfører seg annerledes. Samtidig har det vært ganske lite is i Arktis i det siste, og det kan gi utslag i forhold til den store sirkulasjonen i Stillehavet, sier Hygen. (ANB)

Artikkeltags