Kongen takket krigsveteraner

 Det er viktig at vi aldri glemmer det som skjedde i fjellene her, sa kong Harald da han åpnet minnesmerkeserien Krigshistorisk Landskap fra Narvik-området i Nordland til Bardufoss i Troms.

Det er viktig at vi aldri glemmer det som skjedde i fjellene her, sa kong Harald da han åpnet minnesmerkeserien Krigshistorisk Landskap fra Narvik-området i Nordland til Bardufoss i Troms. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Da kong Harald åpnet Krigshistorisk Landskap, takket han krigsveteranene for innsatsen de viste da de stoppet tyskerne i 1940.

DEL

Trafikken på E6 forbi Lapphaugen i Sør-Troms gikk saktere enn vanlig mandag da flere hundre hadde møtt fram for overvære åpningen av Krigshistorisk Landskap.

Det er nå reist en serie monumenter på strekningen mellom Bardufoss og Narvik-området til minne om de harde kampene som ble utkjempet i vårmånedene 1940. Nazi-Tyskland hadde da landsatt krigstrente bergjegere i Narvik og Bjerkvik.

Under seremonien spilte Forsvarets musikkorps Nord-Norge den norske nasjonalsangen, samt nasjonalsangene til de allierte landene som deltok i krigshandlingene.

En bragd

Kongen landet med helikopter på Lapphaugen noen minutter før klokken 13. Etter å ha ønsket de frammøte velkommen, holdt kong Harald tale.

– For meg er det en sterk og samtidig tankevekkende opplevelse å stå her hvor de norske styrkene den 24. april 1940 stanset den tyske framrykningen og sammen med de allierte innledet offensiven for å gjenerobre Narvik. De norske styrkene trosset et usedvanlig barsk klima, med dårlig utstyr, sa kongen.

Han er glad for at de seks minnemerker nå er reist; i Skjomnes, Bjørnefjell, Herjangen, Øse, Lapphaugen og Bardufoss.

– Det er viktig at vi aldri glemmer det som skjedde i fjellene her. Det er mitt håp at Krigshistorisk Landskap skal bli et verdig og tilgjengelig monument over dem som utkjempet slaget om Narvik i 1940, sa kong Harald.

Bilparade

Etter talen fikk han se en militær bilparade på E6 med over 20 militære kjøretøyer, noen fra krigen med soldater i tidsriktige militærantrekk.

Etter en lunsj ved Gratangen Turiststasjon dro kong Harald videre til Narvik der han var med på en bekransingsseremoni ved Frihetsmonumentet i byen.

Tidligere divisjonssjefer, ambassadører fra flere land og en rekke andre prominente gjester overvar den offisielle åpningen av Krigshistorisk Landskap.

Hærens initiativ

Veistrekningen mellom Narvik og Bardufoss har nå fått navnet General Fleischers vei – til minne om den norske generalen Carl Gustav Fleischer som ledet styrkene i kamp og påførte de tyske invasjonsstyrkene deres første nederlag under andre verdenskrig.

Prosjektet er et samarbeid mellom Hærens styrker, Statens vegvesen og kommunene i området.

Det er sjefen for Hærens styrker, generalmajor Jon B. Liland, som har tatt initiativet til prosjektet og har ledet etableringen av Krigshistorisk Landskap. For å realisere prosjektet har et omfattende samarbeid med historikere, kommuner, museer og andre instanser vært nødvendig.

Målet med prosjektet har vært å ivareta og presentere en viktig del av norsk krigshistorie samt å anerkjenne og ære veteraner og avdelinger, norske så vel som allierte. (ANB)

Artikkeltags