Krever tilbakebetaling fra privatskoler

Slik ser arkitekter for seg framtidas videregående skoler. Mye tyder på at John Bauer-skolene ikke blir blant dem, etter at statsstøtten nå kreves tilbakebetalt..

Slik ser arkitekter for seg framtidas videregående skoler. Mye tyder på at John Bauer-skolene ikke blir blant dem, etter at statsstøtten nå kreves tilbakebetalt.. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Utdanningsdirektoratet krever at John Bauer-skolene betaler tilbake 7,3 millioner kroner i statsstøtte.

DEL

John Bauer-skolene i Norge opplevde en dramatisk lærerflukt på grunn av dårlige forhold før jul. Nå påviser Utdanningsdirektoratet brudd i privatskoleloven og krever en tilbakebetaling på 7,3 millioner kroner.

John Bauer-skolene i Norge er i hardt vær. Utdanningsdirektoratet krever at skolen i Bergen og skolen i Oslo skal tilbakebetale 7,3 millioner kroner de har fått i urettmessig støtte. Ingen av styremedlemmene i John Bauer Norge AS, eller tilhørende datterselskap, var fredag tilgjengelige for kommentar. Selv rektor på John Bauer-skolen i Bergen, Guri Auran, hadde problemer med å få tak i sin egen ledelse.

– Jeg kan ikke kommentere saken, bare henvise til styreleder Sigve Austheim, sier Auran til NTB i etterkant av torsdagens avsløringer om at skolene har brutt privatskoleloven på flere punkter.

Frist til august

Direktoratet krever at John Bauer Bergen betaler tilbake 3,3 millioner kroner innen 1. august. Det er penger som skolen har fått utbetalt mellom juli 2005 og oktober 2007. Skolen i Oslo må betale tilbake 4 millioner kroner for samme forhold.

Selv om loven er brutt, får skolene beholde godkjenningen. Det betyr at de rundt 700 elevene i Bergen og Oslo får en skole å gå til i august.

Spesielt har lønnen til Kåre Agnar Syltebø, som fungerer som daglig leder ved både skolen i Bergen og Oslo, vært et sentralt punkt. Han fikk i utgangspunktet en lønn på 150.000 kroner måneden for sin jobb i Bergen alene. Direktoratet har reagert på at han var lite til stede ved Bergens-skolen, melder Bergens Tidende.

I tillegg reagerer direktoratet på at skolen i Bergen har betalt 700.000 kroner til Skolekompaniet for personaltjenester og rådgivning.

Syltebø er styremedlem i moderselskaper John Bauer Norge AS. Skolekompaniet eier 49 prosent av John Bauer Norge AS, og der er Syltebø oppført som daglig leder og styreleder.

Han var fredag ikke tilgjengelig for kommentar.

Lærerflukt

I fjor høst sluttet 32 lærere ved skolene i Bergen og Oslo. Et par av dem, deriblant tidligere rektor ved John Bauer Bergen, Viggo Bjørge, gikk til sak mot selskapet.

– Vi inngikk forlik i mars, sier Bjørge til NTB og vil ikke kommentere saken ytterligere.

NRK skrev i januar at mange av lærerne sluttet grunnet mangel på orden og system.

– Dette er forhold som vi i ledelsen må jobbe med. Og som vi har satt i gang tiltak for å forbedre, sa styreleder Sigve Austheim til kanalen den gang.

Røde tall

De siste tre årene har ikke vært gode mot John Bauer-skolene i Norge. John Bauer Norge AS hadde i 2004 et driftsresultat på minus 292.000 kroner, i 2005 et driftsresultat på minus 1,4 millioner kroner og i 2006 endte driftsresultatet på minus 711.000 kroner. Resultatet før skatt i 2006 endte på 1,0 millioner kroner, og selskapet sitter i dag oppført med en soliditet på -53,8 prosent.

Det spekuleres i om tilbakebetalingene vil føre til at John Bauer Norge AS må slå seg konkurs.

Styreleder Sigve Austheim var fredag ikke tilgjengelig for kommentar. (ANB-NTB)

Artikkeltags