Krever uavhengig gransking

«Full City» grunnstøtte utenfor Langesund i Telemark natt til 31. juli i fjor.

«Full City» grunnstøtte utenfor Langesund i Telemark natt til 31. juli i fjor. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) krever svar på hvordan regjeringen vil lære av Full City-havariet i fjor.

DEL

I et skriftlig spørsmål til kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) ber Bekkevold kystministeren sørge for at det foretas en uavhengig gransking av alle aktørers rolle både før, under og etter Full City-havariet utenfor Langesund i Telemark sommeren 2009.

– Når vi har hatt en så alvorlig ulykke er det viktig at vi tar lærdom av det, slik at vi står bedre rustet når en eventuelt ny ulykke skjer. Da må det være veldig klokt og fornuftig at en helt uavhengig gruppe evaluerer alt som skjedde under hele forløpet. Jeg er sikker på at det finnes slik ekspertise her i landet, sier Bekkevold til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Se på koordineringen

Bekkevold, som representerer nettopp Telemark på Stortinget og er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen, ønsker at et slikt utvalg blant annet skal se på hvordan koordineringsarbeidet foregikk.

– Spørsmål som hva skjedde fra varsling til tingene var på plass og er oljeberedskapen vår god nok med nok tilgjengelig materiell, er ting et slikt utvalg bør evaluere, mener Bekkevold, som understreker at han ikke er ute etter å «ta» noen.

Bra med miljøundersøkelser

Omfattende miljøundersøkelser etter forliset koordineres nå av Havforskningsinstituttet på oppdrag fra Kystverket. Undersøkelsene startet rett etter forliset, og består av en rekke delprosjekter som skal gi svar på hvordan dyreliv, sjø- og strandsone, sedimenter, sjømat og frilufts- og reiseliv er påvirket av oljeutslippet.

– Det er flott at man følger opp miljøkonsekvensene av dette forliset, men jeg ønsker altså også en uavhengig gransking av hele hendelsesforløpet, understreker Bekkevold, som sier det fortsatt gjenstår mye opprydningsarbeid.

– Langesund Bad, et kurbad i nærheten, er fortsatt ikke friskmeldt. Svabergene er renset, men det ligger mye olje på sjøbunnen der fortsatt, forteller Bekkevold.

Lakk ut 300 tonn olje

Det Panama-registrerte bulkskipet «Full City» grunnstøtte på Såstein utenfor Langesund natt til 31. juli 2009. Dette skjedde etter at skipet slet seg på grunn av en kraftig storm i Skagerrak, etter å ha ankret opp utenfor Såstein.

300 av totalt 1.100 tonn olje rant ut i sjøen, griset til naturen både til vanns og på land og tok livet av flere tusen sjøfugl. (ANB)

Artikkeltags