Krever uavhengig vurdering

Dyrevernorganisasjonene krever at pelsdyrnæringen granskes utenfra.

Dyrevernorganisasjonene krever at pelsdyrnæringen granskes utenfra. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Dyrevernorganisasjonene krever en uavhengig vurdering av pelsdyroppdrett.

DEL

Kravet ble satt fram da organisasjonene Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen i Norge onsdag møtte landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

Under møtet overleverte de to organisasjonene statsråden bildematerialet fra inspeksjonene av 40 norske pelsgårder. Bildene viser dyr med avrevne ører, avbitte bein og sårskader, bilder som næringen mener ikke gir noe representativt bilde av norsk pelsdyroppdrett.

Uavhengig vurdering

Dyrevernerne mener Norge mangler en uavhengig vurdering av hvilke lidelser pelsdyr i bur blir utsatt for.

– I Norge ble en slik vurdering avvist av landbruksministeren som instruerte Mattilsynet til å utforme et regelverk som tar hensyn til primærnæringens økonomi fremfor pelsdyrenes velferd, sier informasjonsansvarlig for Dyrebeskyttelsen i Norge, Harald Eidsmo.

Han mener at det nye regelverket for pelsdyrnæringen, som fortsatt er ute til høring, har én betingelse: Næringen skal overleve.

Mattilsynet foreslo i sitt høringsbrev fra februar i år flere tiltak for å bedre forholdene for pelsdyrene. Blant tiltakene, som ble vurdert og forkastet, var andre driftsformer, muligheten for reven til å grave og badevann til mink.

Ikke bærekraftig

Ifølge dyrevernorganisasjonene ble tiltakene forkastet enten fordi de positive virkningene ikke var godt nok dokumentert, eller fordi de ikke ville være bærekraftig for næringen.

– I Sverige, som gjorde en gjennomgang av pelsdyrnæringen i 1995, kom Jordbruksverket fram til at rever skulle ha tilgang til jord å grave i. Hvis ikke, skulle reveoppdrett legges ned. Gjennomgangen ble gjort uten heftelser om at næringen var ønskelig å beholde, sier pressekontakt Per Arne Tøllefsen i Nettverk for dyrs frihet. (ANB-NTB)

Artikkeltags