Krisesentral åpnet

Justisdepartementet mistet sine lokaler etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet i fjor sommer.

Justisdepartementet mistet sine lokaler etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet i fjor sommer. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Et topp moderne senter i hjertet av Justisdepartementet er regjeringens nye verktøy for å håndtere nasjonale kriser i framtiden.

DEL

Erfaringene fra 22. juli viste at det på flere områder var grunnlag for å styrke informasjonsflyten og beredskapen mellom departementene når omfattende kriser skjer. I revidert statsbudsjett fikk Justis- og beredskapsdepartementet 9,9 millioner kroner for å bygge et døgnbemannet situasjonssenter som skal bistå regjeringen ved nasjonale kriser. Senteret er styrt av Krisestøtteenheten (KSE) i departementet og skal også være fast møtested for regjeringens kriseråd.

Fredag åpnet justisminister Grete Faremo senteret formelt med å holde sitt første ukemøte med nødetatene via storskjerm.

Leide lokaler

– Vi venter fremdeles på rapporten fra 22. juli-kommisjonen, men ser ingen grunn til å vente med konkrete tiltak som er utpekt som forbedringspunkter etter terroraksjonene i fjor, sa Faremo om grunnen til den raske etableringen av situasjonssenteret.

Justisdepartementet mistet sine lokaler etter bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet i fjor sommer. Nå holder de til i leide lokaler i Nydalen i Oslo, og regner med at det vil gå opptil ti år før departementet eventuelt kan flytte tilbake til sentrum. Derfor var det heller ingen grunn til å utsette byggingen av den topp moderne kommunikasjonssentralen.

– Jeg har hørt min kollega i regjeringen antyde at det vil ta åtte til ti år før vi er tilbake i lokaler i sentrum, og det er lenge i et departements liv, sier Faremo til NTB under en omvisning i lokalene.

Mobil løsning

Seks store skjermer og flere små dominerer kontrollrommet i situasjonssenteret. Via dem kan den av de 12 ansatte som er på vakt holde seg oppdatert og til enhver tid komme i kontakt med politi og andre beredskapsfunksjoner i samfunnet om en situasjon oppstår. Basert på informasjonen som kommer inn kan ledelsen vurdere om en krise er et nasjonalt anliggende eller om den skal håndteres lokalt.

– Vi er heller ikke avhengige av dette rommet, men kan flytte oss andre steder eller til og med operere mobilt dersom situasjonen skulle kreve det, sier direktør Øistein Knudsen jr. i KSE.

Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet har lenge hatt krisesentraler. Etter tsunamien i Thailand i 2004 ble UDs situasjonssenter etablert for å hjelpe nordmenn i utlandet. Noe tilsvarende for å håndtere store sivile kriser i Norge, har derimot ikke eksistert. En rapport utarbeidet på oppdrag fra Justisdepartementet, som ble levert i vinter, konkluderte med at et døgnbemannet situasjonssenter burde etableres under ledelse av Justis- og beredskapsdepartementet. (ANB-NTB)

Artikkeltags