Kronprinsen gjorde stas på polfarere

Kronprinsen var onsdag på besøk i Tromsø.

Kronprinsen var onsdag på besøk i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Kronprins Haakon skulle gjerne byttet plass med statsministeren da de på hver sin kant av kloden markerte 100-årsdagen for Roald Amundsens sydpolerobring.

DEL

Men fra 69 grader nord i Tromsø benyttet kronprinsen Stoltenberg som budbringer til en fulltallig jubileumsekspedisjon på 90 grader sør.

– Jeg skjønner at det har vært en tøff runde med noen netter i telt som kanskje ikke var planlagt helt. Men det var utrolig bra at de to siste klarte å komme fram i dag, sa kronprinsen foran et stappfullt Stortorg i Tromsø onsdag kveld.

Bygutt i sør

Statsministeren, som via et noe forsinket satellittsamband også var til stede på storskjerm, lovte å viderebringe hilsenen fra Tromsø til Sydpolen.

– Jeg skal hilse fra kronprinsen, og det blir de helt sikkert glad for. Det har kommet folk de siste dagene, de aller siste i natt her. Jeg gleder meg til å hilse fra kronprinsen, sa Stoltenberg.

Han karakteriserte sin egen skitur til polpunktet med to av ekspedisjonsdeltakerne som en «flott opplevelse for en bygutt».

– Det ga en opplevelse av den mektige naturen og en smak på den fantastiske opplevelsen det må ha vært å gå her i ukevis, sa Stoltenberg.

Nådde fram

De to siste som kom seg fram var Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle, som åtte og en halv time tidligere kunne slutte seg til Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim som ble fløyet inn til polpunktet tirsdag.

Tromsø bar sterkt preg av jubileumsdagen og den offisielle avslutningen av Nansen-Amundsenåret. Gjennom hele dagen var det et utall av arrangementer, utstillinger, teaterforestillinger, konserter, og gjenoppliving av tradisjonen med polarparade gjennom sentrum.

Skolebarn imponerte

Kronprinsen var til stede på mange av arrangementene, men lot seg mest imponere av iveren til elevene på Gyllenborg skole.

– De viste meg hva de hadde jobbet med gjennom året. Der var det dedikasjon og veldig høy kvalitet på arbeidet. Denne tematikken har det vært arbeidet med på skoler over hele landet. En ting er tematikken, men det er også mye læring i å sette seg mål, tørre å ha store drømmer og tro på at man klarer å gjennomføre det, sa kronprinsen.

Statue

Under jubileumsdagen i Tromsø ble det også gjort stas på Amundsens mangeårige makker, ishavsskipperen Helmer Hanssen, som for 100 år siden lot ekspedisjonslederen gå foran de siste meterne til det han skjønte var polpunktet.

En bronsestatue av Helmer Hanssen og hans hundespann ble avduket av polareventyrerens barnebarn og oldebarn.

– Han ville neppe ha likt så mye oppmerksomhet og virak som dette. Han ville bare blåst av dette. Vi i familien har vært for beskjedne til å bringe ham fram i lyset, sier sønnesønn Helmer Hanssen-Høgstad, til NTB.

Men Hanssen-Høgstad, som var 19 år da bestefaren døde i 1956, er overbevist om at ishavsskipperen ville hatt sans for monumentet med hundeslede.

– Han snakket alltid om sine hunder og kamerater. Men Amundsen - det var sjefen, sier Helmer Hanssen-Høgstad. (ANB-NTB)

Artikkeltags