– Legens plikt å bry seg

Mads Gilbert  og Erik Fosse kom torsdag med boken «Øyne i Gaza».

Mads Gilbert og Erik Fosse kom torsdag med boken «Øyne i Gaza». Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

– Vi har ingen behov for å lyve eller forsterke det vi opplevde i Gaza i januar, sier lege Mads Gilbert.

DEL

– Leger har avlagt et løfte, og det er derfor vår plikt å bry oss om krigsofre, sier Gilbert.

Sammen med kollega Erik Fosse har Gilbert på Gyldendal forlag skrevet boka «Øyne i Gaza» - om deres personlige inntrykk som leger gjennom tolv hektiske døgn ved Al Shifa-sykehuset, under Israels tre uker lange offensiv mot den innestengte befolkningen på Gazastripen ved årsskiftet 2008-2009.

Bokas tittel henspiller på det faktum at de som hjelpeorganisasjonen NORWACs leger var de eneste to vestlige vitnene til krigshandlingene mellom Israel og det palestinske området.

– Det var en situasjon vi ikke var forberedt på. Vi ble meget overrasket over å se hele verdenspressen stå på grensen fordi Israel ikke ville slippe dem inn, sa Fosse da boken ble presentert i Oslo torsdag.

Rakettregn

Det må ha vært et mareritt å se all lidelsen, men godt å kunne gi lindring til barn og voksne under rakettangrepene - uansett fra hvilken vinkel man ser konflikten mellom Israel og palestinerne.

Gilbert og Fosse la ikke fingrene imellom da de under presentasjonen hos Gyldendal torsdag berettet om lidelsene. Et lydkutt, presentert av Gilbert som autentisk fra sykehuslokalene, fortalte om rakettnedslag i ett strekk. Veggene i sykehuset skalv.

Den største møtesalen hos Gyldendal var så vidt stor nok til alle journalister, fotografer og forlagsfolk som møtte opp til lanseringen. Tilhørerne speilet trolig den interessen det var i befolkningen og i pressen da offensiven i Midtøsten var på sitt verste.

– Vi savnet dere voldsomt i Gaza, sa Fosse.

Ifølge forlaget er førsteopplaget på 5.000 eksemplarer av boka allerede utsolgt, et nytt er underveis, og boka foreligger også som lydbok.

«Øyne i Gaza» utkommer også på arabisk og svensk.

Vitnebeskrivelse

Verken Gilbert eller Fosse legger skjul på sitt politiske ståsted, verken i forhold til Palestina, til Israel eller til USA.

– Men vi har ønsket, som leger, å formidle resultatet av krigen og hvor brutal den var og er overfor den sivile befolkning. Vi tror på en sivil løsning av krigen, og en fredelig løsning tror jeg også den israelske befolkning håper på. De som står i veien er de israelske lederne, slår Fosse fast.

– Hva er da deres oppfatning av de palestinske lederne?

– Dessverre er de palestinske områdene dominert av et splittet lederskap, sier Fosse til NTB, og viser til at dette sentrale emnet er inngående drøftet i boka.

– Årsaken er dessverre Osloavtalen. Og det palestinske lederskapet må sees i lys av den setting og de konsesjoner som er gitt, der avtaler og virkemidler er fraværende, sier han.

Fosse og Gilbert sier at de fikk god hjelp av norsk utenrikstjeneste i forbindelse med oppholdet i Gaza, men mener at det offisielle Norge har sviktet lokalbefolkningen i Gaza, også i ettertid. (ANB-NTB)

Artikkeltags