– Leiren må bort

Over hundre personer fra romfolket har slått leir ved Sofienberg kirke

Over hundre personer fra romfolket har slått leir ved Sofienberg kirke Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kirken er enig i at romfolkets leir ved Sofienberg kirke i Oslo må avvikles.

DEL

Gruppen vil få beskjed om at det er på tide å pakke sammen.

Både politiet og byrådet i Oslo har gitt klart uttrykk for at bør leiren fjernes. Imidlertid er det opp til Den norske kirke å avgjøre, siden teltene står på kirkens grunn.

– Vi har ønsket dem velkommen og vært villige til å la dem bruke kirkeområdet til å sette søkelys på sin situasjon og spørsmål om respekt og menneskeverd. Men når saken er behørig belyst, er det ingen grunn til å drøye. Dette kan ikke vare i det uendelige, sier prost i Nordre Aker, Ingar Seierstad til NTB.

Han bekrefter at kirken vil formidle dette til gruppen på 150-200 personer så snart som mulig. De forsøkte tirsdag å få tak i en tolk.

– Vi har hele tiden sagt at forutsetningene var at det ikke skulle være langvarig. Det har de ikke svart så mye på ennå, sier Seierstad.

Avventer smittevernsjekk

Teltleiren var tema for et hastemøte mellom kirken og byrådsleder Stian Berger Røsland (H) tirsdag ettermiddag. Kirken vil gjerne finne en god løsning av situasjonen, og har ikke avgjort om de skal be politiet gripe inn.

Flere titall biler med rumenske og bulgarske skilt parkerte mandag ettermiddag utenfor Sofienberg kirke. Det ble slått opp telt, og mange hentet også byggematerialer for å slå opp en leir.

Romfolket sier de føler seg forfulgt og trakassert av politiet og søker derfor beskyttelse på kirkelig grunn. Det er det flere som reagerer på.

– Det er gode grunner til at vi ikke tillater camping i parker i Norge. Jeg håper denne situasjonen kan bli løst raskest mulig, sier Røsland, som tirsdag var ved Sofienberg kirke for å inspisere.

På møtet rådet han kirkeledelsen til å få romfolket til å pakke sammen leiren. Bymiljøetaten og bydelsoverlegen skal onsdag besøke leiren for å vurdere forholdene.

– De vil bistå Kirken med sin vurdering. Kommunen har et ansvar for helsevern og smittevern, og vi har anledning til å utarbeide et pålegg om at leiren skal bort hvis forholdene tilsier det. Men jeg tror vi skal klare å finne samarbeidsløsninger, sier Røsland.

Bekymret for avfallet

Ifølge TV 2 er det kommet rundt 2.000 personer fra romfolket til hovedstaden i sommer. Politiet har avdekket at mange av disse har kriminelt rulleblad, og de siste ukene har politiet fått stadig flere meldinger om nabolag som er blitt omgjort til leirer for romfolket - med i mange tilfeller søppel og avføring.

Fungerende politisjef i Oslo, Roger Andersen, sier politiet patruljerer området rundt Sofienberg kirke, men at de foreløpig ikke har noen planer om å gripe inn.

– Det er grunneier, Den norske kirke, som er ansvarlig for det de nå har tillatt. Dersom det er ønskelig at politiet skal gjøre noe, må vi få en henvendelse fra grunneier. Hvis leiren blir en veldig stor belastning for nærmiljøet, vil vi likevel vurdere å gripe inn. Dette er noe vi vurderer fortløpende. Håpet vårt er imidlertid at romfolket vil dra frivillig, sier han til NTB.

– Foreløpig har vi etablert synlige politipatruljer i området som skal skape ro, orden og en trygghetsfølelse for dem som bor der, sier han.

Flere byer i Norge

Romfolk er ikke bare en utfordring i hovedstaden. Andre byer i Norge har imidlertid prøvd andre metoder for å håndtere strømmen av romfolk. Mens Bergen kommune har prøvd å registrere så mange som mulig av dem som kommer, tilbyr Trondheim romfolket dusj og toalett.

Oslo vil neppe følge i samme spor.

– Vi har prøvd å få til registrering i Oslo også, men dette ble avslått av Politidirektoratet. Når det gjelder dusj og toalett, tror jeg det er uklokt å kjøre en politikk som tilrettelegger for at enda flere kan komme hit, sier Røsland. (ANB-NTB)

Artikkeltags