Lommemannen ribbet for troverdighet

Tingrettsdommer Eirik Vikanes.

Tingrettsdommer Eirik Vikanes. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Tingretten ribbet lommemanntiltalte Erik Andersen (58) fullstendig for troverdighet.

DEL

Aktor er fornøyd med forvaringsdommen, mens forsvareren vurderer anke.

– En ny rettssak vil være en stor belastning for alle involverte. Dommen må synke inn litt. Jeg skal snakke med min klient i fengselet etter at rettsmøtet er over her i dag, sa advokat Gunhild Lærum etter at dommen ble lest opp mandag.

Lærum sier at hun sammen med sin klient vil bruke tiden - det vil si 14 dager - på å vurdere en anke av forvaringsstraffen på ni år med en minstetid på seks år. Aktor Per Egil Volledal sier at han håper saken ikke blir anket.

Både forsvareren og aktoratet mener at dommen i Follo tingrett er grundig og sterk.

Møtte ikke

Erik Andersen møtte ikke i retten da dommen falt fordi han ifølge forsvareren er skadd, og ikke er i form til å møte på grunn av sterke medisiner.

Dommen levner ikke den tidligere bedriftseieren mye troverdighet. Tingretten har valgt å tro på de fornærmede, og bergenseren er bare frifunnet på ett av 74 tiltalepunkter. I alt er han dømt for overgrep mot 66 gutter.

Selv om også deler av etterforskningen kritiseres og dommeravhørene av de mange fornærmede barna beskrives med ord som «insisterende og til dels ledende utspørringsteknikk», er ikke domstolen i tvil om Andersens skyld.

Erik Andersen har erkjent straffskyld for 16 av forholdene, men dommerpanelet slår gjentatte ganger fast at de ikke tror på 58-åringen når han benekter kjennskap til de øvrige sakene. Beskrivelser som «helt usannsynlig», «lite troverdig» og «forsøk på å tilpasse seg sakens beviser» går igjen i dommen.

Ikke flere lommemenn

Under rettssaken har Andersen flere ganger snakket om at det må ha vært flere lommemenn som har utført lignende overgrep. Follo tingrett har heller ikke trodd ham på noen av disse forklaringene.

I retten har den tiltalte kategorisk nektet for at han er tiltrukket seksuelt av små gutter. Gang på gang har han ment at det er behov for nærhet, men ingen form for seksuell nytelse, knyttet til at han lurte guttene til å stikke hånden ned i de hullete lommene hans.

– Retten er ikke i tvil om at tiltalte har hatt et ønske om noe seksuelt når han har tatt kontakt med de fornærmede, konkluderer derimot dommerne som kan lene seg på konklusjonen fra de sakkyndige som fastslår at Andersen er pedofil.

På samme måte blir Erik Andersen heller ikke trodd når han har forklart at han brukte potensmidler som hjelp for migrene. I dommen betegnes forklaringen som konstruert og ikke troverdig.

Gjentakelsesfare

Statsadvokat Per Egil Volledal sier at det viktigste for aktoratet har vært å få Andersen idømt forvaring. I begrunnelsen for å idømme forvaring, peker Follo tingrett på gjentakelsesfaren.

– Retten kommer til at det er en nærliggende fare for at tiltalte vil begå nye alvorlige seksualforbrytelser, heter det i dommen.

Erik Andersen ble også dømt til å betale de fornærmede guttene oppreisning på i overkant av 2,5 millioner kroner. Dommen slår fast at ofrene generelt har vært svært troverdige i sine forklaringer om overgrepene.

– Helt uavhengig av erstatningen tror jeg det har vært viktig for guttene at de har opplevd å ha blitt trodd i retten, sier bistandsadvokat Siv Hallgren til NTB. (ANB-NTB)

Artikkeltags