Lover nye helikoptre

Norge utlyser også en anbudskonkurranse om etterfølgeren til Sea King, en prosjektet på nærmere 17 milliarder kroner.

Norge utlyser også en anbudskonkurranse om etterfølgeren til Sea King, en prosjektet på nærmere 17 milliarder kroner. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Regjeringen forsikrer at Kystvakten skal få nye helikoptre.

DEL

Erstatteren til dagens Lynx, som har nådd pensjonsalderen, blir enten det sterkt forsinkede NH90, et helikopter fra en annen produsent eller helikoptre som Forsvaret i dag disponerer, og som kan overføres midlertidig.

Årelange forsinkelser og problemer hos produsenten NHIndustries har skapt stor irritasjon i flere land enn Norge. Etter det NTB forstår vil Forsvarsdepartementet om kort tid bestemme seg i denne saken. Det er foreløpig uklart om hele kontrakten blir brutt, eller om det blir en midlertidig løsning.

– For at vi fortsatt skal kunne ha verdens beste kystvakt, er vi avhengige av at flere av våre havgående kystvaktfartøyer har helikopter om bord. Forsvaret undersøker nå om det er tilgjengelige helikopterressurser som kan benyttes mens vi venter på NH90, eller hvis NH90-leveransen uteblir, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet.

Kansellerer

Portugal tok i forrige uke konsekvensen av de årelange utsettelsene og kansellerte sin ordre på 45 helikoptre av den samme typen som Norge inngikk kontrakt om så langt tilbake som i 2001.

Statssekretær Ingebrigtsen er svært utålmodig. Han sier at NH-90 er et fantastisk helikopter, men at Norge ikke vil vente i det uendelige, uten noen troverdig leveringsplan.

– Når Lynx er ute, skal det være NH-90 på våre fartøyer. Og klarer ikke produsenten å levere, blir det et annet helikopter, sier Ingebrigtsen til TV 2. Den opprinnelige kontrakten på 14helikoptre i maritim versjon gikk ut på levering i perioden 2005-2008. Så langt har Norge mottatt ett.

Tilpasset

Av de 14 skal 8 være spesial tilpasset Kystvaktens behov, mens 6 skal konfigureres for utplassering på fregattene. Kontrakten er på vel 6 milliarder kroner.

– Jeg er veldig bekymret over at Kystvakten for tiden kun har 3 helikoptre som kan fly. Dette innebærer at det bare er ett operativt helikopter til enhver tid som flyr ute med Kystvakten, sier Ingebrigtsen.

Norge utlyser også en anbudskonkurranse om etterfølgeren til Sea King, et prosjekt på nærmere 17 milliarder kroner. Her er NH-90 en av kandidatene, men da i en versjon som er under produksjon, og som flere land har mottatt og er fornøyde brukere av.

NH-90 produseres av NHIndustries, et konsortium der NATO-landene Tyskland, Frankrike, Italia og Spania har eierinteresser. Helikopteret er et fellesprosjekt mellom Eurocopter, AgustaWestland og Fokker Aerostructures. (ANB-NTB)

Artikkeltags