Mållaget vant sidemål-kamp

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Gulating lagmannsrett har slått fast at Sandens kommune i Rogaland har brutt loven ved ikke å ha egne nynorskklasser i fag som matematikk, naturfag og engelsk.

DEL

Lagmannsretten har med mandagens avgjørelse slått fast at elevene som ønsker sidemålsundervisning skal få det i alle fag, bortsett fra i praktiske og estetiske fag.

Loven sier imidlertid at det må være minst ti elever med sidemålsønsker i klassetrinnet for at det skal være delte klasser i norsk og de andre teoretiske fagene.

Må betale

Ved tre barne- og ungdomsskoler i Sandnes kommune er det flere klassetrinn der minst ti elever ønsker nynorsk. Skolene hadde delte klasser i norskundervisningen, men i fag som engelsk, matematikk og naturfag fikk nynorskelevene undervising på bokmål sammen med de andre elevene.

Gulating lagmannsrett kom fram til at Sandnes brøt opplæringsloven, og kommunen må nå betale 151.000 kroner i saksomkostninger til Noregs Mållag.

– Prinsipielt

Mållagsleder Steinulf Tungesvik er svært glad for avgjørelsen.

– Dette er en viktig prinsipiell avklaring for alle kommuner i hele landet, sier Tungesvik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han forventer at Utdanningsdirektoratet nå kommer med et rundskriv som pålegger alle kommuner å følge loven i tråd med lagmannsrettens avgjørelse. Petter Skarheim, direktør i Utdanningsdirektoratet, sier til ANB at han vil lese domsavgjørelsen før han kommenterer den. (ANB)

Artikkeltags