Mangler soldat-oversikt

Forsvaret fikk i fjor kritikk for å ikke ha oversikt over alle soldater som har tjenestegjort i Afghanistan.

Forsvaret fikk i fjor kritikk for å ikke ha oversikt over alle soldater som har tjenestegjort i Afghanistan. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Forsvaret fikk i fjor kritikk for å ikke ha oversikt over alle soldater som har tjenestegjort i Afghanistan.

DEL

Ett og et halvt år etter kritikken vet Forsvaret fortsatt ikke nøyaktig hvor mange som har tjenestegjort i landet.

I januar 2011 innrømmet Forsvaret at det ikke fantes noen samlet oversikt over hvem som har tjenestegjort i Afghanistan. Arbeidet med å skaffe navnelister skulle prioriteres.

– Det foreløpig kvalitetssikrede tallet er 7084. Dette vil øke, sier kommunikasjonsrådgiver i Forsvarets veterantjeneste, Anders Fevik, til NTB.

– Vi er kommet et godt stykke på vei og er nesten i mål, tilføyer han.

Etter det NTB forstår, kan tallet komme til øke med flere hundre.

– Forsvaret jobber med å få en fullstendig oversikt, understreker Fevik overfor NTB.

I løpet av høsten vil Forsvaret nøyaktig vite hvor mange soldater som har tjenestegjort i Afghanistan, ifølge Fevik. Fristen forsvaret fikk i regjeringens tiltaksplan fra mai 2011 var 2013.

På spørsmål fra NTB om hvorfor man ikke vet dette når arbeidet skulle prioriteres, svarer Fevik at en av årsakene er at tidligere registreringer må kvalitetssikres og korrigeres før de kan knyttes til Forsvarets nye rapporteringssystem.

– Vi kan heller ikke legge skjul på at en del registreringer har vært mangelfulle, noe som har gjort arbeidet tidkrevende, sier Fevik.

Han framholder at Forsvaret har prioritert arbeidet, ikke minst ved at Vernepliktverket har øremerket fire stillinger til arbeidet.

Da Forsvaret i fjor innrømmet at det ikke fantes noen samlet oversikt over hvem som har tjenestegjort i Afghanistan, var kritikken sterk fra Veteranforbundet SIOPS.

Talsperson Anders Grindaker i forbundet reagerer kraftig på at Forsvaret fortsatt ikke vet hvor mange som har tjenestegjort i landet.

– Det er ikke mulig. Det forteller oss noe om mangel på prioriteringer, sier Grindaker til NTB.

Regjeringen la i mai 2011 fram handlingsplanen «I tjeneste for Norge» for ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste. Et av tiltakene i planen er å få oversikt over alt personell som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner.

– For å kunne drive ordentlig forskning, er det helt vesentlig at man har ordentlige lister over soldater som har tjenestegjort i utlandet, sier oberstløytnant og sjefpsykiater i Forsvaret, Jon Reichelt, til NTB.

Oppdateres fortløpende

Forsvaret har kontroll på enkeltpersoner, det Forsvaret har manglet er rapporteringsverktøyet for å få ut gode oversikter, ifølge Fevik, som understreker at dokumentasjonsarbeidet blir høyt prioritert.

– Når det endelige tallet kommer i løpet av høsten, vil tallet bli oppdatert fortløpende, ettersom det er en pågående operasjon i Afghanistan. Selv om Forsvaret i løpet av høsten vil ha en oversikt over alle som har tjenestegjort i Afghanistan, vil arbeidet med å skaffe oversikt over alle som har deltatt i internasjonale operasjoner, fortsette neste år, sier Fevik. (ANB-NTB)

Artikkeltags