Mehamn-enke stolte på Mohr

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Wera Dahle Jensen mistet mannen sin under Mehamn-ulykken. Hun har stått utenfor pårørendegruppen fordi hun aldri har trodd på spekulasjonene om at sannheten om havariårsaken er feid under teppet.

DEL

Dahle Jensen (61) har festet lit til de to granskingene som ble ledet av general Wilhelm Mohr, men det har kostet å stå utenfor.

– Det har ført til at jeg faktisk ikke er blitt betraktet som en part i saken. Det har vært svært belastende, og har forringet min livskvalitet, sier hun alvorlig.

Håper det kan settes strek

Tromsø-kvinnen var til stede da Mehamn-kommisjonen la fram sin rapport på Stortinget tirsdag. Nå håper hun den knusende dommen over NRK Brennpunkt-programmet som førte til den tredje granskingen endelig vil skape ro om saken.

– Etter de uttalelsene noen av pårørende har kommet med, er det i hvert fall et håp om at det endelig kan settes sluttstrek, sier hun til Finnmarken.

Wera Dahle Jensen har aldri trodd på spekulasjonene om at Twin Otteren styrtet på grunn av kollisjon med en britisk Harrier-jager eller et annet jagerfly.

– Jeg er av den typen som må ha dokumentasjon før jeg tar en påstand for god fisk. Jeg har lest alt tilgjengelig materiale om saken uten å finne holdepunkter for de fantastiske spekulasjonene som mediene, med NRK i spissen, har brakt til torgs. Jeg synes det er skremmende at landets befolkning har gått rundt og trodd på disse spekulasjonene. Det gikk til slutt så langt at jeg gruet meg for å fortelle at jeg var enke etter Mehamn-ulykken, fordi det alltid førte til at jeg måtte forsvare meg mot spekulasjonene, sier Wera Dahle Jensen.

Flysikkerheten borte

– Verst er det kanskje at spørsmålet om flysikkerhet druknet fullstendig i all støyen. Widerøe hadde faktisk tre alvorlig ulykker etter Mehamn-ulykken. Jeg sier ikke at disse kunne vært unngått hvis Mohr og hans kommisjoner var blitt trodd, men jeg må minne om at det var profesjonsstrid mellom teknisk og operativ avdeling i Widerøe etter Mehamn-ulykken.

Wera Dahle Jensen minner også om at den siste Mohr-kommisjonen fant det nødvendig å alarmere Luftfartsverket om uttalelser to Widerøe-flyvere kom med under rettssaken som enken etter flykapteinen anla mot kommisjonen. De to flyverne vitnet om kapteinens medisinbruk og hevdet de selv avgjorde hvordan de eventuelt skulle medisinere seg. Mohr fant denne holdningen skremmende, forteller Dahle Jensen.

Reagerer på vitner

Under pressekonferansen reagerte hun på noe av det som kom fram om vitnene som har vært avhørt under de tre granskingene.

– Det deltok faktisk sju fly, deriblant tre jagerfly, i søket etter den savnede Twin Otteren. Men det er ingen av vitnene som mener at de kan ha sett et søksfly. Det virker som om dette har gått folk flest hus forbi, sier Dahle Jensen, som håper det snart kan bli ro om saken som har preget livet hennes så lenge.

Artikkeltags