Mener =Oslo hindrer gatekrim

=Oslo får to nye søstermagasiner. Her ser vi justisminister Grete Faremo og bladets redaktør Anlov Mathiesen under lanseringen av =Oslos julemagasin.

=Oslo får to nye søstermagasiner. Her ser vi justisminister Grete Faremo og bladets redaktør Anlov Mathiesen under lanseringen av =Oslos julemagasin. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Gatemagasinet =Oslo er det beste kriminalitetsforebyggende tiltak i hovedstadens rusmiljø.

DEL

Det fortalte Selger 483 Knut Jansen en svært lydhør justisminister Grete Faremo (Ap) da hun mandag «klippet snoren» for årets juleboksalg i =Oslo-redaksjonens distribusjonslokaler. Også hun mener lavterskelmagasinet er et svært viktig prosjekt.

– Dette prosjektet handler om meningsfull virksomhet. Det handler om verdighet. Jeg er regelmessig leser, kunne hun fortelle en meget engasjert forsamling i Skippergata 31, hvorfra årets julebok blir utlevert til selgerne som får halvparten av omsetningen «rett i lomma».

Statsrådens begeistring var ikke mindre av det faktum at den populære Erik «Myggen» Mykland, sørlending som henne selv, pryder forsiden på årets utgave.

– Han har en viktig historie å fortelle, mener justisministeren.

Gir verdighet

– Vi skal være et talerør for sosialt utstøtte, fattige, rusmisbrukere og andre vanskeligstilte. Ideen er at vanskeligstilte skal selge magasinet og at halvparten av utsalgsprisen beholdes av selger. Det gir verdighet å kunne jobbe for pengene, sier redaktør Anlov P. Mathiesen til NTB.

=Oslo - også kjent som Erlik Oslo - er Norges første gatemagasin. Magasinet ble lansert 28. juni i 2005 og kommer ut månedlig.

Juleboken koster 100 kroner - det dobbelte av månedsmagasinet med samme navn.

Magasinet har gjennom årene hatt nærmere 1.000 registrerte selgere, ni ansatte fordelt med fire på redaksjon, fire på distribusjon og en administrator.

– I dag har vi mellom 100 og 200 aktive selgere for hver månedlige utgivelse, sier redaktøren.

Viktig og kontroversielt

Som Knut Jansen mener også Thor Odinsøn (49) at magasinet er med på å bekjempe kriminalitet og gir selgerne selvrespekt.

– Salget betyr kjærkommen inntekt. Mange horer slipper å gå på strøket, og narkomane trenger ikke å stjele og rane. Som selger kan vi nå tjene penger med verdighet og se folk i øya, sier Thor, selger nr. 354, og på kjøret siden han var 14.

Men magasinet er ikke bare viktig som inntektskilde, mener Thor, som har solgt magasinet i fire år.

– Det tar også opp viktige og kontroversielle ting som samfunnet har godt av å høre. Og det forteller om mange skjebner.

Etterlyser debatt

Knut Jansen fra Oslo er en slik skjebne. I dag er han 56 år, har to døtre og barnebarn. To år gammel - i 1958 - gjennomgikk han en hjerneoperasjon etter å ha fått konstatert svulst i pannen.

Det førte til sterk medisinering og misbruk gjennom 40 år. I dag går han på Subutex gjennom LAR - Legeassistert rehabilitering, og bruker ellers ikke stoff, forteller han til NTB.

Han etterlyser debatt om reseptpliktige medisiner.

– Vi er syke, ikke kriminelle. Hvis alle som trengte det fikk medisiner på resept kontrollert gjennom lege, ville vi redusere mye kriminalitet, sier han. Selv har jeg knekt biler og hus og alt. Det er det slutt på nå, sier Knut.

Han forteller at =Oslo representerer den største befrielsen han har hatt i livet. Og at alt overskudd går til hans datter.

Spredte utgivelser

Fra Oslo har gatemagasinet spredt seg til flere byer og regioner i Norge. I 2009 kom det til Fredrikstad, i juni og september i år til henholdsvis Drammen & Buskerud og Vestfold. I mars neste år kommer magasinet til Hamar.

Andre norske byer har sine egne lavterskelmagasiner: Megafon (Bergen), Virkelig (Tromsø), Sorgenfri (Trondheim), Klar (Kristiansand), Asfalt (Rogaland) og Ekko (Bodø) (ANB-NTB).

Artikkeltags