Mer samisk, mindre nynorsk

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Rektor ved samisk videregående skole i Kautokeino vil erstatte nynorsk med mer samisk. Clemet og Hjetland åpner for forslaget.

DEL

Rektor Mats Steinfjell ved samisk videregående og reindriftsskole i Kautokeino er opptatt av de elevene han ikke klarer å fange opp. Årsaken er at de er så dårlige i samisk språk og skrift at de kommer til kort i undervisningen ved skolen.

– Derfor ønsker jeg rom for å kutte ut nynorsk til fordel for skikkelig opplæring i samisk for de som har mistet språket sitt, sier rektoren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Kan søke

Utdanningsminister Kristin Clemet besøkte onsdag den samiske skolekonferansen i Tromsø, for å presentere Stortingsmeldingen Kultur for læring som kom i vår. Hun stiller seg åpen for forslaget fra Steinfjell.

– Nynorskfaget er i sterk endring nå, sier Clemet.

Ni Oslo-skoler er med i en forsøksordning der skriftlig sidemål er gjort valgfri. Derfor mener Clemet at det også bør være rom for den videregående skolen i Kautokeino å søke.

– Jeg vil anbefale Steinfjell å søke Utdanningsdirektoratet om et forsøk, sier Clemet, som ikke kan love noe:

– Men vi skal komme han i møte, sier utdanningsministeren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hjetland: – Fornuftig forslag

Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet, synes rektor Mats Steinfjells forslag er fornuftig.

– Vi er opptatt av å styrke det samiske språket i de områdene det gjelder. Dersom mer samisk til fordel for nynorsk kan styrke et eget forhold og bruken av språk, stiller vi oss positiv til det, sier Hjetland, som legger til:

– Ikke for å slippe nynorsk, men for å få noe annet i stedet, sier hun til ANB.

Endre Brunstad, leder i Noregs Mållag mener prinsipielt at de som lærer norsk på skolen også må lære nynorsk.

– Men vi blander oss ikke inn i samisk språkpolitikk. Vi synes også det er viktig å kjempe for samisk språk, sier Brunstad, som ikke synes noe særlig om å sette opp to svake skriftspråk opp mot hverandre.

– Å få mer samisk inn i skolen bør ikke komme som en motsetning til nynorsk, mener han.

Artikkeltags