Mondale åpner norsk klimabygg

Norskættede Walter Mondale skal åpne et norsk klimabygg. Her fra tiden som amerikansk visepresident i 1980.

Norskættede Walter Mondale skal åpne et norsk klimabygg. Her fra tiden som amerikansk visepresident i 1980. Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Tidligere visepresident i USA, Walter Mondale, skal åpne det nye senteret for klimaforståelse ved Norsk Bremuseum i Fjærland torsdag.

DEL

Nybygget har kostet 27 millioner kroner, og Jens Ulltveit-Moe har tatt 15 millioner kroner av regningen.

– Gaven er den største Norsk Bremuseum har mottatt noen gang, sier styreleder Olav Orheim ved Norsk Bremuseum til NTB.

Ens ærend

Mondale kom til Norge onsdag, ens ærend for å åpne nybygget i Fjærland, som han alltid har hatt et sterkt forhold til. Bestefaren hans kom fra Mundal, en av de tre store dalene i Fjærland.

Det er fem år siden sist han var i Norge. Han er nå 79 år gammel, fortsatt en aktiv jurist, men har ingen formelle funksjoner i USA. Han var visepresident i Jimmy Carters presidentperiode fra 1977 til 1981.

Utvidelsen av museet tar sikte på å gjøre klimaspørsmålet spennende, for på den måten å skape en forståelse for klimaendringen som skjer rundt oss.

– Vi skal ikke være skremmende og heller ikke agiterende, sier Olav Orheim.

Virkemidler

Publikum får være med på en reise gjennom fortidens, nåtidens og fremtidens klima. Den norske arkitekten Sverre Fehn har tegnet bygget. Nåtidsrommet skal være en helt spesiell opplevelse, der publikum står midt i naturen med utsikt til Jostedalsbreen. Noe lignende skal aldri ha vært laget tidligere.

I klimareisen brukes virkemidler som varme, svovellukt og vibrasjoner når vulkanutbrudd imiteres.

Engasjement

Allerede onsdag startet et klimaseminar i Fjærland, med blant andre Mondale, Ulltveit-Moe og Jostein Gaarder som deltakere.

Orheim sier at Ulltveit-Moe har hatt et stigende klimaengasjement, og han tror at dette er hovedårsaken til den store gaven han har gitt til Norsk Bremuseum.

Bremuseet ble etablert i 1991 og drives uten offentlig driftsstøtte. I juli i år passerte museet én million besøkende. (ANB-NTB)

Artikkeltags