Murmansk skal fjernes

Den havarerte russiske krysseren Murmansk havarerte utenfor Sørvær i Finnmark i 1994.

Den havarerte russiske krysseren Murmansk havarerte utenfor Sørvær i Finnmark i 1994. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I over 17 år har vraket ligget i fjæresteinene i det lille fiskeværet Sørvær i Finnmark.

DEL

AF Decom er selskapet som skal foreta pumpingen, og som skal sørge for at vraket av Murmansk fjernes for godt.

– Murmansk er mye mer ødelagt enn vi trodde, sier Øyvind Omnes i AF Decom til NRK.

Den 211 meter lange krysseren sank utenfor Sørvær i Hasvik julaften i 1994, da den var i ferd med å bli slept fra Russland til opphogging i India. Den ble i ettertid gjenstand for stor debatt etter at det ble funnet spor av radioaktivitet i gjenstander fra skipet.

Den gamle storheten, som ble bygget i 1953 og lenge var en del av Nordflåten, er i dag oppspist av rust og dekket med skjell. I 2001 knakk skipet omtrent på midten. De siste årene har naturkreftene kvernet vraket i stykker, skriver VG.

Murmansk ligger for aller første gang tørt etter at AF Decom har tette dokken og pumpet ut av det meste av vannet innenfor, og kan nå klargjøres for opphogging.

– Det er nesten uvirkelig. Vi er etter hvert blitt vant til vraket, men vi er lettet og glade for at vi nærmer oss målet, å få det fjernet, sier Hasvik-ordfører Eva D. Husby (Ap) til VG.

AF Decom starter nå opphoggingen av skipet, som veier mellom 11.000 og 14.000 tonn og har stålvegger på cirka 17,5 centimeter.

– Vi kan ikke love å få fjernet det i løpet av året, men har foreløpig satt en tid på 2 til 6 måneder, sier Omnes. (ANB-NTB)

Artikkeltags