Nå skal ordføreren grilles

Miljøvernminister Erik Solheim måtte forklare seg om både store og små miljøsaker da elever ved Fyrstikkalleen og Mjær skoler fikk stille ham spørsmål torsdag. I tiden framover må lokalpolitikerne forberede seg på det samme.

Miljøvernminister Erik Solheim måtte forklare seg om både store og små miljøsaker da elever ved Fyrstikkalleen og Mjær skoler fikk stille ham spørsmål torsdag. I tiden framover må lokalpolitikerne forberede seg på det samme. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Over hele Norge må ordførerne forberede seg på besøk av unge miljøjournalister som stiller knallharde spørsmål.

DEL

Elever fra 9. og 10. klasse og 1. klasse på videregående skal opptre som knalltøffe og granskende journalister i skoleprosjektet «Miljøjournalistene».

Første grilling var det Erik Solheim (SV) som var gjennom da elever ved Fyrstikkalleen i Oslo og Mjær i Enebakk fikk stille miljøvernministeren spørsmål om både nære og fjerne miljøsaker.

De unge miljøjournalistene skal sette dagsorden i sine kommuner gjennom både samarbeid med lokalavisene og blogger på nettet.

Solheim mener at dette er en god måte for elevene å lære om miljøet rundt oss på.

– Dette er et spennende undervisningsopplegg for å ta opp miljøspørsmål på en engasjerende måte i skolen, sier Solheim om prosjektet.

Det ambisiøse målet er at skoler i alle kommuner skal bli med.

Testet Solheim

– Elevene skal som journalister selv påvirke lokaldebatten, sier Ellen Hambro, direktør i Klima- og forurensningsdirektoratet.

Miljøvernminister Solheim måtte svare på spørsmål fra elevene om blant annet den døde Akerselva, luftforurensing og hva han selv gjør i hverdagen for å holde et så lavt utslipp som mulig.

Erik Solheim snakket engasjert om kildesortering og gjenbruk. Men han kunne også fortelle at luftkvaliteten i Oslo har blitt bedre siden han selv var ung.

Som på BBC

– Den er blitt bedre fordi bilene og bussene nå ikke har lavere utslipp. Så selv om bilene er mange flere, er totalen mindre, sa Solheim.

Han kom også med noen tips til hvordan man kan kutte ned sitt eget forbruk. Ting som å benytte sparepærer og skru av lyset var av anbefalingene – som han også følger selv.

– Totalt blir det mange små, men viktige bidrag. Og så får man noen andre til å gjøre det samme, råder Solheim.

Etter seansen sammenlignet statsråden pressekonferansen med elevene med et intervju han gjorde med britiske BBC.

– Spørsmålene handlet om de store og viktige tingene. Det viser hva folk er opptatt av, konstaterer miljøvernminister Solheim. (ANB)

Artikkeltags