– Norge på ville veier

Jan Egeland skriver i sin nye bok at våpensalg til Emiratene må være et helt klart brudd på de norske eksportreglene.

Jan Egeland skriver i sin nye bok at våpensalg til Emiratene må være et helt klart brudd på de norske eksportreglene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Jan Egeland mener Norge bryter egne regler for våpeneksport.

DEL

Egeland, som er direktør i Human Rights Watch, ble svært overrasket da han ble kjent med at Norge har godkjent Emiratene og nabolandet Qatar som kjøpere av norskproduserte våpen.

– Våpensalg til Emiratene må være et helt klart brudd på de norske eksportreglene, uttaler Egeland i boka «Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel» som kom ut denne uken.

Egeland var statssekretær i Utenriksdepartementet fra 1990-1997 og har siden blant annet jobbet som visegeneralsekretær for humanitære spørsmål i FN, direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt og generalsekretær i Norges Røde Kors.

Den tidligere Ap-politikeren mener at Stortinget ikke fulgte med da Norge åpnet for eksport av våpen til Emiratene, et land som kommer langt ned på listen over demokrati og menneskerettigheter.

Ifølge forfatterne Tove Lie og Øystein Mikalsen sier Egeland at Stortinget og opinionen må ha sovet i timen.

– Det er helt på ville veier at Norge skal selge våpen til et autoritært regime i et land på Den arabiske halvøy som nylig sendte en intervensjonshær for å bidra til å slå ned et folkelig opprør i nabolandet Bahrain, der den arabiske vårens demonstranter brutalt ble slått ned, sier Egeland.

Han legger til at Norge nå «trolig har gått lenger enn jeg kan huske at vi har gjort tidligere».

Statssekretær Gry Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet (UD) uttaler at Emiratene og Qatar er godkjent som mottakere av norske våpen ut fra en helhetlig og grundig vurdering.

Regelverket for våpeneksport slår blant annet fast at Norge ikke skal selge våpen til områder i krig eller der krig truer, og at menneskerettighetsspørsmål og demokratiske rettigheter i kjøperlandet skal tillegges stor vekt.

UD har avvist å opplyse hvilke politiske vurderinger som er gjort om demokrati- og menneskerettighetssituasjonen i de to landene, under henvisning til at det er taushetsbelagt og gradert informasjon.

– Relativt oppsiktsvekkende av en rødgrønn regjering som selv sier den ønsker mer åpenhet og mest mulig informert debatt om norsk våpeneksport, skriver forfatterne Lie og Mikalsen.

I boka blir det også avslørt at Norge deltok på en våpenmesse i De forente arabiske emirater i februar i fjor, midt under den arabiske våren.

Forsvarsdepartementet deltok sammen med representanter fra norsk våpenindustri på messen som fant sted ni dager etter at Egypts tidligere president Hosni Mubarak hadde blitt tvunget til å gi fra seg makten.

Stortingsrepresentant og tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten har ifølge Klassekampen tatt opp deltakelsen på messen i et skriftlig spørsmål til forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap), som til avisen uttalte at deltakelsen på messen var uproblematisk.

– Jeg er veldig opptatt av at vi skal være årvåkne overfor ustabile, autoritære regimer når det kommer til våpeneksport, sier Høybråten. (ANB-NTB)

Artikkeltags