Ny rettsrunde for Odd Nerdrum

Nedrum ble i Oslo tingrett  i fjor dømt til to års ubetinget fengsel. Nå starter ankesaken.

Nedrum ble i Oslo tingrett i fjor dømt til to års ubetinget fengsel. Nå starter ankesaken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kunstmaler Odd Nerdrum (68) stiller igjen i retten.

DEL

Mandag starter ankesaken mot ham i Borgarting lagmannsrett.

Nedrum ble i Oslo tingrett i august i fjor dømt til to års ubetinget fengsel for å ha solgt bilder for 10,5 millioner kroner i utlandet uten å ha betalt skatt. Dommen var i tråd med aktors påstand. Nerdrum anket dommen.

– Jeg mener dommen er helt gal, og mener å kunne vise at han de facto har betalt skatt av samme inntekt flere ganger, sier hans forsvarer Pål Berg i advokatfirmaet Brækhus Dege til NTB.

Skatteeksperten overtok som forsvarer i februar. Da kastet Nedrum advokat Tor Erling Staff, som forsvarte ham i tingretten.

Berg vil ikke si noe mer om hvordan han kommer til å legge opp forsvaret av Nerdrum, men sier at han kommer til å føre fire nye vitner. Han bekrefter at hans klient kommer til å stille i retten når ankesaken starter mandag.

Odd Nerdrum nektet straffskyld da rettssaken startet i tingretten i Oslo i august i fjor. Han avfeide saken som «bare tøys», og sa at alt er innberettet og gjort opp.

Nerdrum står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998-2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen. Oslo tingrett reduserte beløpet og fant ham skyldig i å ha unndratt skatt for 10,5 millioner kroner.

Tourettes

Kunstneren sa i tingretten at han ikke er flink med tall, og overlot alt til sin revisor.

Tingretten la i straffeutmålingen vekt på at Nerdrum har Tourettes syndrom og anfører at han «har en lidelse som sannsynligvis gjør soning mer belastende for ham enn for andre». Men tingretten mener Nerdrum nedla et betydelig arbeid i å skjule sine inntekter, og at det er straffeskjerpende.

I dommen pekes det blant annet på at Nerdrum oppbevarte en del av pengene han er dømt for å ha unndratt i en bankboks i Østerrike.

Odd Nerdrum har gjort opp skattekravet, men det ble ikke tatt hensyn til dette i utmålingen av straffen i Oslo tingrett.

Borgarting lagmannsrett har satt av tre dager til ankesaken.

8. oktober må Nedrum stille i en ny rettssak. Han har selv gått til sak mot Skatt øst fordi ikke aksepterer skatten og straffeskatten han er ilagt for salg av malerier i utlandet.

(ANB-NTB)

Artikkeltags