Ny snegleart truer Norge

Den røde skogsneglen er tilbake i Norge etter over hundre års fravær. Ekspertene mener den må fjernes fra naturen umiddelbart.

Den røde skogsneglen er tilbake i Norge etter over hundre års fravær. Ekspertene mener den må fjernes fra naturen umiddelbart. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Den røde skogsneglen har ikke vært i Norge siden 1800-tallet. Nå er den dukket opp i Selbu. Eksperter mener den bør utryddes umiddelbart.

DEL

På et lite område rundt to hytter i Sør-Trøndelag myldrer i sneglen tusentalls, ifølge Nationen. Først trodde man det var iberiasneglen som var kommet til Selbu, men undersøkelser har vist at det sannsynligvis er snakk om rød skogsnegl.

Det er første gang siden 1800-tallet at sneglen er på besøk i Norge. Likevel får den ingen varm velkomst.

– Det beste er om forekomsten bekjempes, for vi trenger ikke flere fremmede arter her til lands, og vi ønsker ikke å risikere noe, sier Øystein Størkersen ved Direktoratet for naturforvaltning til avisen.

Han er redd for at man skal gjøre samme tabben som da iberiasneglen kom til landet, og gi den mulighet til å spre seg over hele landet.

– Røde skogsnegler er skadegjørere når de opptrer i store antall, og det gjør de med de milde vintrene og de lange somrene vi har nå, sier han.

Størkersen legger mye av skylden for at nye arter finner veien til Norge på planteimport og de store hagesenterkjedene.

– Dette handler ikke bare om sjeldne snegler, men at hundrevis av insekter følger med hver eneste container som kommer til landet. Planteimporten er enorm, og nesten alt som selges i Norge kommer fra Danmark og Nederland, sier han til Nationen. (ANB-NTB)


Bildet til denne saken er publisert under følgende lisens(er): GNU Free Documentation License.

Artikkeltags