Nye stoffer bekymrer tollvesenet

Tollvesenets beslag av dopingpreparater økte i første halvår.

Tollvesenets beslag av dopingpreparater økte i første halvår. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Utviklingen i smugling av narkotiske stoffer bekymrer tolldirektøren.

DEL

Nye syntetiske stoffer er vanskelige å oppdage og kan være livsfarlige.

Tollvesenets beslagstatistikk for første halvår viser at antall beslag av narkotiske stoffer økte med 16 prosent i forhold til samme tid i fjor.

Statistikken viser at beslag av heroin og kokain går ned, mens amfetamin, hasj, marihuana og narkotiske tabletter øker - til dels betydelig. Norge er i dette tilfellet et unntak i forhold til resten av Europa, hvor man ser en tendens til reduserte beslag av de fleste typer narkotika. Det som bekymrer toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mest er utviklingen innen import og beslag av nye syntetiske, narkotiske stoffer, såkalte «legal highs».

Den største trusselen

– De strømmer inn over hele verden, og er den største trusselen vi står overfor, sier Røse.

«Legal high»-produktene er utviklet i laboratorier, som etterligninger av de organiske stoffene som hasj, marihuana og kokain. Produktene selges gjennom internettapotek, som det i Europa finnes hundretalls av. Disse apotekene sender bestillingene i posten.

De tre siste årene er 120 nye typer av disse syntetiske stoffene identifisert i Europa. Kun et fåtall er satt på landenes narkolister og dermed gjort ulovlige.

– Det som er så skremmende med dette, er at stoffene er så sterke at de kan føre til akutt helsefare. Mens de organiske stoffene kan være helsefarlige på sikt, kan de syntetiske stoffene føre til umiddelbar helsefare, som for eksempel hjertestans, sier tolldirektøren.

Kan være giftige

Sammenlignet med hasj og marihuana kan virkestoffet i de nye syntetiske stoffene være opp til hundre ganger sterkere. Heroin er i dag det stoffet som oftest fører til overdose i Norge, men Røse frykter vi nå står overfor stoffer som kan være like farlige.

Dette bekymrer også Statens legemiddelverk:

– Disse stoffene dukker stadig opp i nye varianter, og vi vet lite om hvordan de virker. Det som er farlig, er at man ikke vet hva som er i stoffene. De kan være forgiftet, og de kan være forurenset, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i statens legemiddelverk.

– Det viktigste for oss er å advare folk mot hvor farlig dette er, slik at folk ikke bestiller disse stoffene, sier Madsen.

Skummel utvikling

De nye stoffene er også en utfordring når det gjelder beslaglegging.

– Dette er komplisert for oss fordi det er vanskeligere for hundene å lukte seg fram til disse stoffene. I tillegg sendes de i pakker i posten, og er vanskelig å bekjempe fordi de ofte kommer i små mengder om gangen, sier Bjørn Røse.

Det jobbes nå for ulovliggjøre alle slike stoffer. Mens Madsen i legemiddeltilsynet ser for seg denne trenden som en bølge som vil roe seg når stoffene gjøres ulovlige, er tolldirektøren bekymret for at stoffene er kommet for å bli i en utvikling som ellers viser en svak nedgang av narkotikabruk i Norge:

– Det er anerkjent at dette er det skumleste utviklingstrekket vi står overfor både i Europa og i Norge. Vi er usikre og redd for at bruken av disse stoffene vil øke og ta plassen til andre stoffer, sier Røse.

Alkohol og sigaretter

Tollvesenets statistikk viser for øvrig et jevnt høyt beslag av alkohol og sigaretter. Nesten 4,9 millioner sigaretter, og nesten 207.000 liter øl ble beslaglagt på norskegrensen første halvår i år. Samtidig ble det tatt nesten 2.000 voldsprodukter, sammenlignet med under 300 på samme tid i fjor.

– Narkotika er vår førsteprioritet, men vi er også fornøyd med å holde oppe et godt resultat på de tradisjonelle varene som smugles, sier tolldirektøren. (ANB-NTB)

Artikkeltags