Berger husfreden i ferien

Mange norske menn tyr til oppussing for å bevare husfreden.

Mange norske menn tyr til oppussing for å bevare husfreden. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Menn tyr til grep for å avverge en dårlig sommerferie på hjemmebane.

DEL

Vi har ferie og mer tid til disposisjon. Da er det også høytid for oppussing, men dessverre går ikke slike gjør-det-selv-prosjekter alltid uproblematisk for seg.

Hvert fjerde par oppgir at de har opplevd konflikter, og de mest kranglevorne parene var i aldersgruppen 30-44 år. Her hadde hvert tredje par opplevd konflikter, viser en ny InFact-undersøkelse.

Husfred

I forkant av årets fellesferie og oppussingssesong, ble nordmenn spurt om hva som er den største drivkraften for å bruke deler av sommerferien på oppussing, gjør-det-selv-prosjekter eller å fikse ting som har gått i stykker.

For 12 prosent av norske menn er det å bevare husfreden den aller viktigste årsaken for å fikse ting hjemme eller på hytta i sommer. For 20-åringer utgjør denne andelen 19 prosent.

– Nordmenn er verdensmestere i gjør-det-selv-prosjekter hjemme, og nye tall viser at det i 2013 ble pusset opp for 65 milliarder kroner. Med rekordlav rente er det grunn til å tro at årets sommerferie nærmest vil bli en oppussingsrekord, sier Charlotte Axelsen i verktøyprodusenten Dremel.

Føler presset

Den aller største drivkraften for å fikse tingene selv er, ikke uventet, at vi har lyst til det. 3 av 10 sier at slikt arbeid er lystbetont og gir dem glede. Her er det ingen forskjeller mellom kjønnene.

22 prosent oppgir at sommerferien endelig gir tid til slikt arbeid og at dette er den største drivkraften.

– Det er nok en del menn som heller ville valgt å bruke sommerferien på å slappe av framfor å bruke hammeren, men mange føler seg nok presset til slikt arbeid av sin partner, sier Axelsen.

Strandliv

Hver femte 20-åring oppgir det å beholde husfreden som den viktigste drivkraften.

– Mange 20-åringer, og spesielt dem uten barn, vil nok heller bruke sommerferien til å reise, gå på konserter og sole seg på stranden framfor å gå i gang med oppussing eller å fikse ting som har gått i stykker. Men så er det jo en del 20-åringer som likevel blir tvunget til dette av partneren sin. Kanskje har partneren sett seg lei på at tingene ikke blir gjort ellers i året, sier Axelsen.

De ivrigste hjemmefikserne finnes i Midt-Norge. Her oppgir 1 av 2 lyst som den største drivkraften. Vestlendingene De oppgir «tid» som en nesten like stor drivkraft som «lyst» til å ulike bygge- og fikseprosjekter i sommerferien. Nordlendingene, derimot, er de som aller mest gruer seg til sommerferien og alle gjøremålene som ligger foran dem. (ANB)

Artikkeltags