Derfor må du male i skyggen

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Men vet du hvorfor det er så viktig?

DEL

Grunnen er solblærer – noen myke, pølseformede eller runde blærer som legger seg rett under malingfilmen på den nymalte veggen.

Skjemmende

Solblærene oppstår fordi man i sollyset får sterk varme på halvtørr maling. Da blir malingen skinntørr, altså det øverste laget tørker, mens det er våt maling under.

Når dette så varmes opp av solen, vil luften mellom malingsoverflaten og treet utvide seg, og det oppstår bobler og blærer. De er ikke så store – på størrelse med en fingernegl – men de er skjemmende på veggen.

Om huset males sent på kvelden, kan solblærer faktisk også oppstå dagen etterpå. Dette skjer dersom morgensolen varmer opp maling som bare har rukket å bli skinntørr gjennom en duggvåt natt.

Mer utsatt

Generelt gjør du lurest i å male en dag det er tørt og overskyet, eller å male etter solen – altså på veggen der solen har vært og passert for dagen. Da tar det lengst mulig tid til den varmes opp igjen.

Mørkere farger er mer utsatt for solblæring enn lyse, fordi de blir varmere i møte med solstrålene. Type maling har også betydning for risiko for at solblærer skal oppstå.

– Solblærer er mer vanlig når man bruker alkydmalinger, altså oljemalinger, fordi disse bruker lenger tid på å tørke enn malinger som er tynnet med vann, sier Thomas Sundmoen hos Flügger.

Triks

Oppdager du solblærer mens malingen allerede er våt, kan du fikse dem ved å dytte dem forsiktig på plass med en finger igjen umiddelbart etter at de oppstår.

Fungerer ikke dette, eller du ikke ser blærene før malingen er tørr, er det ingen annen måte å fikse det på enn å skrape bort blærene, grunne og male på nytt. (ANB)

Artikkeltags