Disse tabbene koster skjorta

Årets ustabile sommervær kan gjøre malejobben vanskelig.

Årets ustabile sommervær kan gjøre malejobben vanskelig. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Her er tipsene som kan spare deg for tusenvis av kroner når du skal male.

DEL

Årets ustabile sommervær kan gjøre malejobben vanskelig. Hvor lenge må du vente med å male etter at det har regnet? Og hvordan unngår du at en regnskur ødelegger timevis av arbeid?

Skrekkeksempler

Ifølge Sintef koster brukerfeil ved vedlikehold av norske boliger milliardbeløp hvert år.

– Vi har sett noen skrekkeksempler opp gjennom årene. Mange mislykkes med malejobben, og i de verste tilfellene må hele kledningen skiftes ut, forteller kjedeleder Raymond Myrland i Mesterhus.

Å male før veggen er tørr kan koste deg dyrt. Eksteriørmaling er designet for å holde fuktighet ute. Maler du for tidlig etter en regnskur, stenger du i stedet fukten inne.

– Det er en av de vanligste feilene vi ser. I beste fall hefter malingen dårlig og du må male på nytt neste år. I verste fall får du kostbare fuktskader, forklarer Myrland.

Tommelfingerregel

Selv om veggen ser tørr ut på utsiden, er du ikke trygg. Veggen kan holde på fuktighet lenger enn mange tror. Hvor lenge bør egentlig veggen stå etter regnvær eller vask før du finner fram malerkosten?

– I hovedsak avhenger det av veggen og været. En grunnet vegg tørker raskere enn en ubehandlet vegg, og alt tørker raskere i sol og vind enn i overskyet vær, fortsetter Myrland.

Det tryggeste alternativet er å måle endeveden med en fuktmåler. Myrland har likevel en enkel tommelfingerregel han selv pleier å følge.

– Hvis det duskregner, må veggen få stå én dag i fint og varmt vær. Hvis det høljeregner, eller du har vasket veggen, trenger den tre til fire dager, sier han.

Eget malervær

Mange finværsdager på rad har vært mangelvare så langt i sommer. Regn på våt maling er som kjent en dårlig kombinasjon. Myrland har følgende enkle tips for å unngå problemet.

– Når veggen ikke lenger er fuktig, kan du lage ditt eget malervær ved å dekke veggen med presenning. Heng den ned fra taket hvis det stikker litt ut, eller fra stillas hvis du bruker det. Da er du ikke avhengig av flere regnfrie dager for å få unnagjort malingen, råder Myrland.

Presenningen vil også skjerme veggen for direkte sollys. Sollys kan føre til at malingen blærer og blir stygg.

– Bare pass på å henge opp presenningen etter at veggen er helt tørr. I motsatt fall forsinker du tørkeprosessen, påpeker han.

Ikke glem dugg

Regn er ikke den eneste faren. Dugg kan også ødelegge resultatet.

– Vent med å male til veggen er tørr for morgendugg og gi malingen tid å tørke før dugget kommer tilbake på ettermiddagen, råder Myrland.

Venter du med malingen til høsten, bør du vurdere hurtigtørrende eller vannbasert maling for å oppnå et godt resultat. Vannbasert maling tåler høy luftfuktighet i tørkeprosessen bedre enn oljemaling. (ANB)

Artikkeltags