Gjør dette – unngå vannskader

Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett.

Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Noen enkle tiltak kan spare deg for store utgifter og mye bryderi.

DEL

Antallet vannskader på norske boliger øker for hvert år, og rundt 20.000 boliger vil bli rammet av en vannskade i løpet av sommermånedene juni, juli og august. Skadene er kostnadsberegnet til 900 millioner kroner.

Hovedstoppekran

Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak det største antallet vannskader.

Som regel skyldes skadene lekkasjer fra vannrør. Spesielt boliger fra 1950-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres. Da er det viktig å være føre var. 

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og dermed kostbare, siden vannet får flomme utover i dagevis før skaden oppdages. Den gode nyheten er at hvis du stenger hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk.

Tett sluk

En annen god måte å sikre seg på, er å få montert en lekkasjestopper i boligen. Den kan monteres til eller omkring vannførende installasjoner for å varsle og stoppe uønsket vannutstrømning, ifølge Fiskum.

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er smart å gjøre dette før du overlater boligen til seg selv for en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som for eksempel i tomme hus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter slukets utløp.

– Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, og  det kan bli kostbart, advarer Fiskum. (ANB)

Artikkeltags