Ikke spar på malingen!

Du gjør deg selv ingen tjenester ved å være gjerrig med malingen.

Du gjør deg selv ingen tjenester ved å være gjerrig med malingen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Slik påfører du veggen din den riktige mengden.

DEL

Du gjør deg selv ingen tjeneste ved å være gjerrig med malingen. Drar du strøkene for mye ut når du maler huset, blir malingfilmen så tynn at den slites vesentlig fortere ned.

Sprekker ikke

Det er overhodet ikke noe mesterstykke å få 10-litersspannet til å vare lengst mulig. Den beste jobben gjør du når akkurat passe mengde maling henger igjen på veggen.

– Enten du legger på malingen med rull og etterstryker med pensel, eller om du går rett på med pensel, er det viktig at det ligger igjen en tilstrekkelig tykk malingsfilm som beskytter kledningen. Legg gjerne på så mye maling som går, uten at det oppstår fare for sig, råder malermester Enrico Bastiani hos malingprodusenten Nordsjö.

Noen tror at rause malinglag øker faren for oppsprekking, men dette er ikke tilfelle.

– Problemene med maling som sprekker skyldes først og fremst spenninger mellom sjiktene dersom du gjennom årene påfører for mange strøk med maling, forklarer Bastiani.

Følg anvisninger

Malermester Per Lund Nielsen bekrefter også at mange i dag har en tendens til å påføre for lite maling når de skal male huset utvendig.

– De moderne, vanntynnede eksteriørmalingene er så lette og smidige å stryke på veggen at folk har en tendens til å tyne strøkene vesentlig lenger ut enn de klarte med tidligere tiders oljemalinger, sier han.

Hans råd er å lese anvisningene på spannet.

– Står det at én liter skal holde til seks til åtte kvadratmeter, bør man følge det. Det nytter ikke å klage på malingen hvis det er brukeren som har benyttet for tynne strøk, sier han.

Riktig utstyr

Med et godt verktøy er sannsynligheten større for at du legger av riktig mengde maling på flaten.

– Med en kvalitetspensel som kan holde på mye maling og krever færre dypp, kan du fordele malingen jevnt og være nokså sikker på å at du får lagt på et passe strøk. En mindre god pensel vil spre malingen med varierende tykkelse, avhengig av hvor du er i utstrykningen, sier Jostein Brekka hos Jordan.

– Sjekk nøye hvor mye maling du har i bøtta, for eksempel to liter og følg med på hvor mange kvadratmeter du dekker. Deretter justerer du forbruket slik at det tilsvarer anvisningene. Den jevneste malingsfilmen får du gjerne ved å benytte en god utendørsrull for fordelingen og deretter etterstryke med pensel, tipser Brekka. (ANB)

Artikkeltags