Har du sikret deg mot uværet?

Oslo  20140626.
Kraftig tordenvær over Oslo torsdag ettermiddag. Her fra Disen, nord i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20140626. Kraftig tordenvær over Oslo torsdag ettermiddag. Her fra Disen, nord i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Med seks enkle grep er du godt forberedt på lyn og torden.

DEL

De fleste husker å trekke ut strømkontakten til TV-en når de drar på ferie, men mange nordmenn glemmer annet viktig elektronisk utstyr.

Høysesong

Med en varm sommer følger det mye lyn- og tordenvær. Lynnedslag kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbåndsutstyr og annet teleteknisk utstyr.

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge, og i et normalår har vi over 100.000 lynnedslag. Telenor mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret.

– En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet, kan unngås med et enkelt grep. Det er å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, PC, og TV, når tordenværet kommer, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

– Mange av oss har for vane å skru av TV-en og ta ut støpselet. Det er også viktig å huske å trekke ut strømkontaktene til PC, nettbrett, modem og bredbåndsbokser for å unngå skader på elektrisk utstyr som er koblet til telenettet, sier Amundsen.

Millionbeløp

Det er heller ikke å anbefale å lade mobiltelefonen mens det tordner. Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra.

I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen.

Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader ettertordenvær, ifølge Amundsen.

Det store flertallet av nordmenn er flinke til å koble ut elektriske apparater når det lyner og tordner, men det skjer fra tid til annen ulykker i forbindelse med tordenvær.

– Generelt oppfordrer vi folk til å holde seg unna teleledninger i huset og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær. Det anbefales heller ikke å prate i mobiltelefon eller trådløs telefon, sier Amundsen. (ANB)

Artikkeltags