- Opp til organisasjonene

Bistandsminister Heikki Holmås er lettet over at Flyktninghjelpens hjelpearbeidere mandag ble satt fri.

Bistandsminister Heikki Holmås er lettet over at Flyktninghjelpens hjelpearbeidere mandag ble satt fri. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bistandsminister Heikki Holmås (SV) mener det må være opp til hjelpeorganisasjonene å avgjøre om de skal ha med seg væpnede vakter inn i krigs- og konfliktområder.

DEL

Han er lettet over at Flyktninghjelpens hjelpearbeidere mandag ble satt fri etter at de ble bortført nær den somaliske grensen i Kenya fredag.

– Jeg er veldig glad for at saken fikk den løsningen den fikk, sier han til NTB på telefon fra Roma.

Holmås deltok mandag kveld på et møte i kontaktgruppa for Somalia i Roma. På møtet deltok blant andre representanter for den somaliske overgangsregjeringen.

Felles redningsaksjon

Statsministeren i den somaliske overgangsregjeringen tok opp situasjonen for de bortførte hjelpearbeiderne. Hjelpearbeiderne ble satt fri i en felles redningsaksjon der både kenyanske og somaliske myndigheter deltok.

– Jeg takket behørig for hjelpen, sier Holmås, som sier at det ikke er tvil om at Flyktninghjelpen er godt kjent og nyter stor tillit i Somalia.

Holmås mener det først og fremst må være opp til hjelpeorganisasjonene selv å avgjøre spørsmål knyttet til egne medarbeideres sikkerhet i krigs- og konfliktområder.

I etterkant av at de fire hjelpearbeiderne ble bortført fredag, har det blitt reist spørsmål ved hvorfor Flyktninghjelpen avslo å ha med væpnede vakter på turen.

Dilemma

– Det er store problemer knyttet til spørsmålet om væpnede vakter. Hjelpeorganisasjonene ønsker selv å bli sett på som nøytrale, nettopp for å kunne gjøre jobben sin. De ønsker også ofte selv å unngå bruk av væpnede vakter fordi de mener de mener de er mer sikre uten. Og dette respekterer jeg, sier Holmås.

Han peker samtidig på at det er et dilemma når hjelpeorganisasjoner av hensyn til ansattes sikkerhet ikke kan gå inn i områder der behovet for hjelp er stort.

– Som for eksempel nå nord i Mali, hvor ingen våger å gå inn, sier Holmås. (ANB–NTB)

Artikkeltags