Oslo Spektrum reiste seg

Vertene Helen Mirren og Rosario Dawson hadde kontroll.

Vertene Helen Mirren og Rosario Dawson hadde kontroll. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Artistene og vertene for årets nobelkonsert fikk publikum til å reise seg og danse for prisvinnerne og kvinners rolle som fredsbyggere verden over.

DEL

Etter to år uten vinnere til stede i Oslo Spektrum fikk omsider Thorbjørn Jagland selskap av både Leymah Gbowee, Ellen Johnson-Sirleaf og Tawakul Karman under artistgallaen søndag. Med dem satt også det norske kronprinsparet.

– I årevis har pristakerne jobbet hardt og båret en tung bør på sine skuldre. Men om enn bare for i kveld skal de få hvile på laurbærene sine og bare nyte musikken, sa den amerikanske skuespilleren Rosario Dawson, som var vert for konserten sammen med den britiske oscarvinneren Helen Mirren.

Bort med bomber og våpen

Fredsprisvinner Ellen Johnson-Sirleaf introduserte i et videoinnslag selv sitt artistvalg til konserten, Miatta Fahnbulleh. Hun beskrev sin landskvinne som «en stemme som bare blir bedre med årene og nå fortjener å skinne igjen».

– Denne sangen er ment for å oppildne kvinner til å ta ansvar og føre kontinentet vårt framover, sa Fahnbulleh om låten «Woman, this is our time».

Salen danset

Den amerikanske R&B-artisten Janelle Monáe var den første som fikk salen opp av stolene og opp i dansemodus, med en cover av Jackson 5s «I Want You Back» og to egne låter.

Og da afrikanske Angelique Kidjo overtok etter pausen, klappet og danset hele salen med. Kidjo tok også nærmest en løpetur opp langs tribuneradene, før hun endte opp på ærestribunen, hvor prisvinnerne og representantene fra kongehuset sang og klappet med.

– Ikke vær tilbakeholdne. Ingen får lov til å fortelle meg at «jeg er norsk og kan ikke danse,» kommanderte hun før hun framførte låten «Afirika».

Både jern og bomull

I et av videointervjuene mellom artistinnslagene forklarte Liberias president en nysgjerrig Helen Mirren om hvordan hun fikk ord på seg for å være en jernkvinne.

– I mitt tilfelle tror jeg det stammer fra sammenligningene med Margaret Thatcher. Med min yrkesbakgrunn tok jeg like strenge økonomiske grep som henne, og da ble jeg sammenlignet med henne, sa hun.

Men hun var ikke helt enig at jernet i henne på eldre dager har blitt til bomull.

– Det er viktig å ha en balanse. Man må være sterk når de viktige avgjørelsene skal tas, samtidig som man må være myk og ta hensyn til alt vårt samfunn har gjennomgått de siste årene, sa hun.

– Følg oss videre

Til slutt fikk vinnerne også takke personlig for mottakelsen verden og Norge har gitt dem i Oslo. Leymah Gbowee oppfordret de som har fulgt nobelarrangementene, til også å følge dem videre i arbeidet verden rundt.

– Vi skal fortsette å være symboler for håp og tale for dem som ikke har noen stemme, sa hun og fortsatte:

– Kjære Afrika: I kveld har to av dine vakre døtre blitt presentert for verden. Må dette være et tegn på at du aldri mer blir sett på som det mørke kontinentet, men som et skinnene lys for verden, sa hun til stormende jubel fra hele Oslo Spektrum.

Tawakul Karman fikk salen med på å repetere de samme kravene hun har stått på gatene og ropt siden 2007, før World Youth Choir og alle nobelartistene avsluttet forestillingen med allsang på Curtis Mayfields «Move On Up».

– Revolusjonen vil lykkes

Musikeren og komponisten Ahmed Fathi, som var invitert av Karman, uttalte til NTB tidligere på dagen at han tror prisen vil virke positivt på Jemen både utenfra og innenfra.

I en debatt i Det Norske Teatret sa Karman også at hun tror deres revolusjonskamp vil lykkes og at de har tatt det første skrittet mot fred.

– Det farligste som kan skje, er at befolkningen slutter å drømme. Så lenge de klarer å se for seg en vakker fremtid, er det håp, sa hun i debatt om de arabiske landenes framtid.

Søndag kveld kastet også de tre mottakerne glans over årets utstilling på Nobels Fredssenter, som inneholder portretter av vinnerne tatt av fotografen Espen Rasmussen. (ANB-NTB)

Artikkeltags