Over 5.000 hivsmittede i Norge

Kunnskapen om hiv er lav, viser en undersøkelse gjort i anledning Verdens aidsdag 1. desember.

Kunnskapen om hiv er lav, viser en undersøkelse gjort i anledning Verdens aidsdag 1. desember. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

221 nye hivtilfeller er så langt i 2012 påvist av Folkehelseinstituttet.

DEL

Kunnskapen om hiv er lav, viser en undersøkelse gjort i anledning Verdens aidsdag 1. desember.

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet Øivind Nilsen mener nordmenn er for dårlige til å bruke kondom og forteller at smitte fra andre kjønnssykdommer øker faren for senere å bli smittet av hiv.

– Ubeskyttet sex fører hver eneste dag til at mer enn 60 nordmenn får klamydia. Seksuelt overførbare kjønnssykdommer, som klamydia, syfilis, hepatitt, mykoplasma og gonoré øker risikoen for å bli smittet av hiv ved ubeskyttet sex, sier Nilsen.

Totalt er det ifølge Nilsen registrert 5.082 hivtilfeller i Norge, 3.426 menn og 1.656 kvinner.

– Antall meldte tilfeller av syfilis og gonoré i gruppen av menn som har sex med menn har økt kraftig de siste årene og viser at mange praktiserer usikker sex. Langtidstrenden av hiv blant heteroseksuelle som er smittet, viser en svak økning, og det er så langt i år meldt 37 hivtilfeller i denne gruppen, 25 menn og 12 kvinner, sier Nilsen.

Helsedirektoratet har som mål å få langt flere til å teste seg. På testklinikkene som finnes i alle de største byene i landet, kan man få testet seg og få en samtale med helsepersonell.

– På klinikkene tilbys en hurtigtest, der det gis svar etter ett minutt, og svaret er like sikkert som en vanlig blodprøve. Samtidig gis det tilbud om testing for andre seksuelt overførbare infeksjoner som syfilis, hepatitt, klamydia, mykoplasma og gonoré, sier Nilsen.

En hiv-test gir omtrent 80 prosent sikkert svar to til tre uker etter et mulig smittetidspunkt. Først etter tre måneder vil testen gi 100 prosent sikkert svar. Helsepersonell har taushetsplikt og behandlingen er konfidensiell.

En positiv hivtest er ikke lenger en «dødsdom». Med riktig medisinsk oppfølging kan man leve et langt og godt liv som hivpositiv.

Marius Trøseid i Leger Uten Grenser har gjennomført en undersøkelse i anledning Verdens aidsdag 2012. Den viser at kun én av ti nordmenn vet at det finnes effektive medisiner som kan hindre smitteoverføring fra en hivsmittet til en person uten hiv. 40 prosent vet ikke at hiv kan behandles, ifølge undersøkelsen.

– Med dagens medisiner kan vi stanse hivepidemien i løpet av en generasjon eller to, sier Trøseid.

Han viser til en studie i tidsskriftet Science, der det går fram at hiv-pasienter etter få ukers behandling ikke lenger kan måle virus i blodet, og at smitterisikoen kan bli redusert med 96 prosent.

– Såkalte antiretrovirale medisiner redder ikke bare liv, de er også ekstremt effektive til å forebygge spredning av hivsmitte.

Takket være store kondomkampanjer, atferdsendringer og tilgang til medisiner har dødeligheten gått kraftig ned i Afrika sør for Sahara. 25 land har redusert nysmitte med over 50 prosent, antall barn som fødes med hiv er nesten halvert de siste 10 årene, og for første gang er mer enn halvparten av verdens aidspasienter på behandling.

Verdens aidsdag markeres lørdag 1. desember med en ulike arrangementer i en rekke byer rundt om i landet. (ANB-NTB)

Artikkeltags