Over stokk og stein

Hva er mer spennende enn en sykkeltur med naturlige hindringer? Ingenting, mener generalsekretæren i Syklistenes Landsforening, Rune Gjøs.

Hva er mer spennende enn en sykkeltur med naturlige hindringer? Ingenting, mener generalsekretæren i Syklistenes Landsforening, Rune Gjøs. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er få begrensninger på hvor du kan sykle i naturen.

DEL

I byene og på landeveien krangler syklistene og bilistene så busta fyker, og den evige diskusjonen om hvem som har rett til å ferdes hvor ser aldri ut til å ende.

Da er det en annen historie i naturen. Der må syklistene selvsagt se opp for gående og joggende, samt en del naturlige fallemmer som er ute etter å gjøre livet surt for de på to hjul. I tillegg bør syklistene unngå å ferdes i terreng som etterlater tydelige sykkelhjulspor.

Ellers er det bare å tråkke til.

– Å sykle over stokk og stein krever mer av deg enn å sykle til jobben. Men det er en helt egen opplevelse, understreker Rune Gjøs, generalsekretær i Syklistenes Landsforening.

Han sammenligner en sykkeltur i naturen med en tivoliopplevelse.

– Å sykle på flat sti med røtter er en morsommere opplevelse enn berg- og dalbane. Og klarer du gjørmete stier uten å plumpe – er det en opptur uten like. Og plumper du likevel, er det et minne for livet. Hva er vel morsommere enn primalskrik etter å ha klart å stå ned en smal og bratt sti der du nesten veltet?

Generalsekretæren bruker mest sykkelen til og fra jobb. Men når anledningen byr seg tar han barna med og setter kurs for «villmarken».

– Nær naturen og nær foreldrene. Det trenger ikke være så lang tur før det oppleves som en ekspedisjon, sier han.

Det er altså fritt fram for syklistene på veier i utmark og på fjellet. Men som ellers i livet finnes det unntak.

Grunneier og kommune kan begrense sykling på enkelte strekninger eller områder som er spesielt sårbare, og da skal reguleringen skje ved en forskrift. Grunneier selv kan altså ikke forby sykling, det strider i mot friluftsloven.

– Det viktigste er at syklistene tar hensyn til det området man sykler i. Er det veldig vått etter langvarig regn, lager syklene spor. Det bør vi prøve å unngå, oppfordrer Gjøs.

Da er det bare to ting å huske på før du setter kurs for en aldri så liten opplevelse på to hjul. Husk hjelm, og ikke bruk racersykkel med smale glatte dekk til offroad-syklingen. Men det visste du jo fra før av... (ANB)

Artikkeltags