Overlykkelig Mauseth vant i fiskesex-sak

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Oslo (NTB-Trine Andersen): Skuespiller Gørild Mauseth er svært glad etter at Høyesterett har slått fast at NRK ikke hadde lov til å vise nakenbilder av henne.

DEL

– Jeg står her og skjelver av lykke. Vi har vunnet. Det finnes et vern for alle mennesker, sier Mauseth til NTB.

Hun sier at dommen har stor betydning for alle som krever beskyttelse.

Saken gjelder en sexscene fra filmen «Brent av Frost» som NRK viste i programmet Store Studio i 2007. Klippet viser en ti sekunder lang samleiescene i båten som var fylt av fisk. Innslaget avsluttes med at skuespiller Gørild Mauseth vises naken forfra i to sekunder. Det er de siste to sekundene Høyesterett har vurdert.

Torsdag kom kjennelsen fra Høyesterett, der det går fram at tingrettens dom stadfestes. Landets høyeste domstol slår dermed fast at innslaget med nakenhet krenket Mauseths vern som utøvende kunstner etter åndsverklovens paragraf 42.

– Selv om selve nakenscenen var kort – to sekunder – og uten replikker, må også den ha vern etter bestemmelsen, heter det blant annet i Høyesteretts dom.

– Jeg har trodd hele tiden at jeg har hatt rett til beskyttelse, at det har vært gjort meg urett. En av dommerne i Høyesterett sa så riktig at dette dreide seg om avverkifisering av et verk, sier Mauseth.

Norsk Skuespillerforbund har kjørt saken for retten sammen med Mauseth. Forbundsleder Agnete Haaland sier at den endelige dommen ivaretar sitatrettens krav til god skikk, og dermed har stor betydning for skapende og utøvende kunstneres vern.

– Vi gleder oss over at Høyesterett med dette har slått fast at mediene er pålagt å utvise en viss anstendighet i bruken av sitat i underholdningssammenheng, sier Haaland.

NRK hadde på forhånd kjennskap til at Mauseth hadde inngått en avtale som satte begrensninger for bruk av den aktuelle scenen. NRK valgte likevel å vise filmklippet i forbindelse med at scenen ble parodiert i den da premiereaktuelle parodifilmen «Kill Buljo».

Wessel-Aas understreker at NRK ikke er dømt for å ha vist klipp fra filmen «Brent av frost», men at det dreier seg om bildene der man ser Mauseth naken rett forfra.

– Det er snakk om to av de ni sekundene, og om de var innenfor sitatformålet. Jeg merker meg at én av dommerne i Høyesterett var uenig med flertallet, og støttet oss i at vi kunne vise de bildene, sier Wessel-Aas til NRK.

Det er første gang Høyesterett prøver en slik sak om sitatrett og retten til ikke å bli krenket. (©NTB)

Artikkeltags