Partnair-brødre fikk ikke medhold

Artikkelen er over 14 år gammel

Borgarting lagmannsrett mener det ikke kan bevises at et norsk jagerfly førte til at et Partnair-fly styrtet i sjøen utenfor Hirtshals i Danmark i 1989. Ulykken kostet hele 55 mennesker livet.

DEL

Lagmannsretten ga altså ikke de tidligere eierne av flyselskapet Partnair, Terje og Rolf Thoresen, medhold da retten torsdag avsa dom i ankebehandlingen av saken, melder NRK.

De tidligere eierne av Partnair mente et norsk F-16-jagerfly utløste styrten ved å holde for stor fart og befant seg for nær da det fløy forbi passasjerflyet av typen Convair 580. Derfor gikk de til søksmål mot den norske stat. Dersom de hadde fått medhold, var det ventet et millionsøksmål mot staten.

Men lagmannsretten har altså ikke gitt eierne medhold i teorien om at et F-16-fly forårsaket ulykken, og har i tillegg ilagt dem saksomkostninger på 1,6 millioner kroner.

55 mennesker omkom da Partnair-flyet styrtet i sjøen rett utenfor Hirtshals i Danmark 8. september 1989. 50 av dem var ansatte i rederiet Wilh. Wilhelmsen, som alle var på vei til en skipsdåp i Hamburg i Tyskland. De fem andre som døde var besetningsmedlemmer fra Partnair.

Terje og Rolf Thoresen var eneeiere i Thoresen Invest AS og brukerselskapet Partnair AS. Tvillingbrødrene led store økonomiske tap etter ulykken, og gikk konkurs to år etter en av Norgeshistoriens verste flyulykker. Siden har de kjempet en lang kamp for å belyse teorien om F-16-flyet.

Artikkeltags